S vil nu have europæisk finansskat

KONGRES: Socialdemokraterne har vedtaget at arbejde for en finansskat - også hvis den kun kan indføres i EU. Thorning understreger, at skatten ikke må koste vækst. (Opdateret).

Socialdemokraterne vil nu arbejde for en europæisk finansskat. Det blev vedtaget på partiets kongres i Aalborg søndag.

Forslaget er en del af partiets nye visionspapir, der skal udstikke kursen for partiet de næste 20 år. I det oprindelige oplæg til visionen hed det, at partiet vil arbejde for en global skat på finansielle transaktioner, men det forslag mente baglandet ikke, var vidtgående nok.

I stedet krævede blandt andre tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen, at Socialdemokraterne skal arbejde for en finansskat, også hvis den kun kan indføres i EU.

"Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at en skat på finansielle transaktioner standser spekulation i finanssektoren, men det er et beskedent bidrag til at give bare en smule af de 32.000 milliarder kroner tilbage, som de europæiske skatteborgere har brugt på at redde røven på bankerne," sagde han og kaldte det en ualmindelig stor sejr for det socialdemokratiske bagland at vedtage støtte til en finansskat.

Den socialdemokratiske beslutning er mere vidtgående end regeringsgrundlaget, hvor der står, at regeringen vil arbejde for en global skat. Denne formulering har vakt debat i baglandet hos alle tre regeringspartier.

På kongressen understregede europaminister Nicolai Wammen, at regeringen ikke har nogen ideologisk modstand mod en finansskat.

"Forslaget betyder, at vi socialdemokrater frem mod 2032 vil arbejde på at fjerne barriererne i forhold til vækst og beskæftigelse, således at vi i Europa og måske også i hele verden kan have en transaktionsskat," sagde han.

Mens en række socialdemokrater udtrykker begejstring over den nye kurs, så er statsminister Helle Thorning-Schmidt mere afmålt.

"Jeg har ingen ideologiske vanskeligheder med det. Jeg har ingen problemer med tankegangen, men en skat skal indrettes på en måde, så det ikke skader vækst og beskæftigelse," sagde hun ved kongressens afslutning.

, ,

Forrige artikel Socialdemokrater strides om finansskat Socialdemokrater strides om finansskat Næste artikel Grundfos-boss modtager Svend Auken-prisen