S-R vil bruge millioner på bekæmpelse af kriminalitet

UDSPIL: Socialdemokraterne og Radikale vil med et nyt udspil bruge 450 millioner på bekæmpelse af bande- og rockerkriminalitet og radikalisering i fængsler.

En kriminel, der efter at have afsonet sin straf står med stor gæld, behøver ikke betale sagsomkostninger, hvis personen ikke kan.

Sådan lyder budskabet fra justitsminister Mette Frederiksen (S) og socialminister Manu Sareen (R), der netop har fremlagt et nyt udspil, “Mere tryghed i Danmark”, der skal forebygge og bekæmpe bande- og rockerkriminalitet og radikalisering.

“Vi har eksempler på en mand, som kom ud med en gæld på 893.000 kroner, som han fik krav på at skulle betale tilbage inden for tre uger,” siger Manu Sareen og tilføjer:

“Det er fuldstændigt håbløst, at man går fra det ene fængsel til det andet gældsfængsel.”

Socialministeren understreger, at eftergivelsen skal ske, under forudsætning af at den tidligere indsatte ikke begår kriminalitet igen i to år. Tiltaget skal modvirke, at dømte efter afsonet straf falder tilbage i en kriminel løbebane.

Radikaliserede fanger skal adskilles i fængsler
Ud over forslaget om at eftergive gæld efter sagsomkostninger indeholder det nye SR-udspil indsatser på tre andre hovedområder: bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet, indsats mod radikalisering i fængsler og styrket retshjælp for udsatte borgere.

I alt vil Socialdemokraterne og Radikale bruge 450 millioner i perioden 2016-2020 på tiltagene.

For at bekæmpe radikalisering lægger de to partier op til i højere grad at adskille fanger, der udviser tegn på ekstremisme, fra andre fanger. Tiltaget skal modvirke, at kriminelle bruger deres fængselsophold til at rekruttere medfanger til en radikaliseret ideologi.

“Et fængsel må selvfølgelig aldrig være et sted, hvor udemokratiske repræsentanter kan bruge afsoningstid til at opildne til had og måske forbrydelser mod Danmark og os, der bor i det her land,” siger Mette Frederiksen.

Mere politi og retshjælp
Regeringspartierne vil bruge 100 af de i alt 450 millioner på bekæmpelse af bande- og rockerkriminalitet. Det skal blandt andet ske ved at styrke nærpolitiet i de områder, hvor banderne holder til. Politiets særlige bandeenheder skal også styrkes, lyder det fra Mette Frederiksen.

Samtidig skal udsatte borgere, der kan have svært ved at forstå retssystemet, støttes yderligere af retshjælpkontorer, der yder bistand i småsager. De kontorer vil Radikale og Socialdemokraterne støtte med nye 25 millioner kroner.

De to partiers tryghedsudspil kommer i forlængelse af to udspil, som regeringen har fremlagt tidligere i år: Regeringens terrorpakke “Stærk værn mod terror” og et udspil til forebyggelse af ungdomskriminalitet “En ungdom uden kriminalitet”, som blev fremlagt af de to ministre Manu Sareen og Mette Frederiksen i april.

Forrige artikel Har du fulgt med: Prøv Altingets quiz Næste artikel Hassan, Sputnik og tre gange Ahmad: Her er valgets lykkeriddere Hassan, Sputnik og tre gange Ahmad: Her er valgets lykkeriddere