S og V: Faldende medlemstal skader demokratiet

FOLKEMØDE: På tværs af blokkene er Venstres og Socialdemokraternes partisekretærer enige om, at der skal gøres noget for at øge partiernes medlemstal. De overvejer endda, om de skal hjælpes ad med at rekruttere.

ALLINGE: Fredag var banen kridtet op til debat, da Venstre var vært for det årlige opgør mellem partiets egen partisekretær og Socialdemokraternes ditto.

Overfor hinanden stod Claus Richter fra Venstre og Jan Juul Christensen, der er næsten nyslået socialdemokratisk partisekretær. I midten var Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen klar til at holde debattørerne fra at ryge i totterne på hinanden.

Men det blev aldrig nødvendigt, for Richter og Juul var enige hele vejen igennem debatten.

”Selvom du gerne vil have, at vi skal have lidt konflikter, så er jeg meget, meget enig med det, Claus har sagt,” lød det fra Jan Juul Christensen til Rasmus Nielsen, da Claus Richter havde givet sit synspunkt på udfordringens med det dalende antal af partimedlemskaber.

Begge partisekretærer var enige i, at faldet i medlemskaber giver en demokratisk udfordring. Udfordringen ligger ifølge Claus Richter blandt andet i, at det er partiernes medlemmer, der udpeger kandidater.

”Der er steder, hvor man sidder otte mennesker og vælger en folketingskandidat. Det er en udfordring for vores demokrati, at så få mennesker er med til at vælge, hvem der skal være kandidaten,” sagde han.

Manglende respekt for politisk aktive
Udover at være enig med sin partisekretærkollega, så tilføjede Jan Juul Christensen, at der også er behov for at højne respekten for dem, der vælger at give sig i kast med det politiske arbejde.

”Vi har set nogle meget grimme eksempler på det seneste i forhold til, at der er kommet en disrespekt over for politikere og dem, der engagerer sig politisk,” sagde Jan Juul Christensen.

Han malede et billede af, at man bliver mødt med forundren og manglende forståelse, når man bekender kulør ved eksempelvis et middagsselskab og fortæller, at man er politisk aktiv.

Claus Richter nævnte også i sit indlæg den kritik, der kommer udefra:

”Der går nogle folk rundt herude og gør grin med politikerne. Men hvor er de selv henne? Har de meldt sig ind i de politiske partier? Det er alt for let at stå udenfor og bare kritisere i stedet for at melde sig ind.”

Gratis medlemskab er det nye
Partierne kæmper hver dag for at vokse i medlemstal, og de to partisekretærer lægger ikke skjul på, at de nyder konkurrencen om at blive størst målt på medlemmer.

Som et nyt middel i kampen har Socialdemokraterne indført et såkaldt intromedlemskab til nul kroner.

”Jeg er ikke gået så langt som Jan. Han deler jo gratis ud af medlemskaber i øjeblikket. Det koster nul kroner at blive medlem hos Socialdemokraterne. Det er lidt dyrere hos Venstre, vil jeg gerne sige, det koster 300 kroner, fordi det har en værdi at være medlem ved os,” sagde Claus Richter og langede med et glimt i øjet ud efter sin modstander.

Den socialdemokratiske partisekretær redegjorde dog nærmere for sit nyeste tiltag og understregede, at der ikke var tale om et fuldstændigt medlemskab, da man ikke må blive valgt til noget eller stille op som kandidat, medmindre man er ordinært betalende medlem.

Tanken bag intromedlemskabet er at give folk mulighed for at snuse til, hvad det vil sige at være medlem af et parti, inden de tager det endelige skridt og bliver betalende, lød det.

Muligt fremtidigt samarbejde 
Selvom de to partier kæmper om at få flest medlemmer, så har de måske brug for hinanden i den mere overordnede kamp for at vække danskernes interesse for partipolitik igen.

Claus Richter rakte hånden ud til Jan Juul og foreslog, at de samarbejder for at nå helt i mål.

”Spørgsmålet er, Jan, om vi, ovenover de partipolitiske skel, skal gå videre i et samarbejde omkring det her, fordi det er et grundlæggende demokratisk problem, at der er så få medlemmer af partierne,” sagde Claus Richter og tilføjede:

”Hvis man nu havde en ambition om at lave en fælles indsats for, at vi kunne tegne flere medlemmer, hvor vi markedsføringsmæssigt og kampagnemæssigt gjorde noget for at få flere folk til at engagere sig.”

Svaret var klart fra den røde kollega.

”Jeg er meget enig.”

Forrige artikel Løkke: Danmark har brug for vedligeholdelse Næste artikel Her er vælgernes dagsorden Her er vælgernes dagsorden