S-kandidater uenige om betaling for hjemmehjælp

KV13: Om rige ældre i højere grad skal betale for f.eks. hjemmehjælp og hjælp til indkøb eller ej, deler S-kandidaterne i to lige store lejre op til kommunalvalget. Professor glæder sig over, at lokaldemokratiet virker.

Skal rige ældre i højere grad selv betale for deres hjemmehjælp? Det spørgsmål er der langt fra enighed om blandt de socialdemokratiske byrådskandidater.  

S-kandidaterne er delt i to lige store lejre. 46 procent er helt eller delvist enige i, at velhavende ældre personer i højere grad selv skal betale for blandt andet hjemmehjælp fra kommunen. 45 procent er helt eller delvist uenige.

Det fremgår af Altinget.dks kandidatdatabase, hvor byrådsaspiranterne har svaret på en række spørgsmål om deres politik op til kommunalvalget.

To partier i ét?
Og ud fra argumentationen hos de forskellige spidskandidater skulle man tro, der var tale om to vidt forskellige partier.

Tager f.eks. man til Billund Kommune, erklærer Socialdemokraternes spidskandidat Gitte Ottesen sig "delvist enig" i, at velhavende ældre i højere grad skal betale for f.eks. rengøring og hjælp til indkøb.

Det vigtigste er ifølge hende, at man fortsat har råd til en god service over for de svageste borgere. Derfor mener hun, at nogle serviceydelser fremadrettet bør indtægtsreguleres.

"Dem, der har råd, må i højere grad betale selv, f.eks. til rengøring og hjælp til indkøb. Hvis man hele livet har kunnet betale for at få gjort rent, hvorfor skal man så ikke længere betale for det, bare fordi man er blevet ældre?" skriver Gitte Ottesen i Altinget.dks kandidatdatabase.

Tager man derimod nordpå til Aalborg Kommune, er S-borgmesterkandidat Thomas Kastrup-Larsen "helt uenig" i samme spørgsmål.

"Lige så vel som vi alle bidrager til vores velfærdssamfund over skatten, lige så vel skal vi heller ikke gøre forskel på de ældre, når de får behov for hjemmehjælp eller sundhedsfremmende initiativer," skriver han.

Fra Christiansborg er Socialdemokraternes partidisciplin omvendt udtalt. Tidligere socialminister og nuværende fødevareminister Karen Hækkerup (S) har flere gange argumenteret for, at rige ældre også skulle betale mere for hjemmehjælp.

Og det er fortsat partiets linje, har partiet socialordfører, Maja Panduro, slået fast flere gange - også efter at SF-formand og ny socialminister Annette Vilhelmsen har afvist, at rige ældre skulle betale mere.

En anden verden
Ulrik Kjær er professor ved Syddansk Universitet og ekspert i kommunalpolitik. Han ser det som ganske naturligt, at der kan være så stor forskel på partierne på nogle områder.

"De taler til hvert deres publikum, som er forskelligt fra kommune til kommune, hvor befolkningssammensætning og økonomi kan være varierer meget. Og i kommunerne er der ikke nogen, der slår dig over fingrene, hvis man træder uden for partidisciplinen, ligesom på Christiansborg," siger han.

Variationen i Socialdemokraternes svar om hjemmehjælp til rige ældre viser ifølge Ulrik Kjær, at "det lokale demokrati virker".

"Hvis alle bare havde den samme holdning uden hensynstagen til lokale forhold, kunne det hele ligeså godt vedtages på Christiansborg," påpeger han.

Men tror du ikke, at der kan være mange vælgere, der får sig en overraskelse, når de har sat deres kryds?

"Jo, det er der nogle, der vil blive. Men der er heldigvis også en hel del vælgere, der forstår forskelle på lands- og lokalpolitik. Min klare fornemmelse er, at vælgere er gode til at skelne," siger han.

Kommunalvalget finder sted tirsdag 19. november i alle 98 kommuner.

Forrige artikel Kommuner i kamp om familierne Kommuner i kamp om familierne Næste artikel Hver anden kandidat er imod skolelukninger Hver anden kandidat er imod skolelukninger