S: Ingen aftaler med os, hvis topskatten sænkes

TOPSKATTELETTELSER: Socialdemokraterne kommer aldrig til at indgå i forhandlinger, der i sidste ende finansierer topskattelettelser, siger partiets ledelse. Samtidig opfordrer partiet DF til at tage ansvar for velfærden.

KØBENHAVN: Socialdemokraterne kommer ikke til at være en del af en aftale, der i sidste ende fører til topskattelettelser. Sådan siger Henrik Sass Larsen, gruppeformand i Socialdemokraterne, efter et pressemøde ved partiets sommergruppemøde tirsdag.

”Det må være naturligt, hvis vi bliver indbudt til en forhandling, at tingene hænger sammen. Det bliver svært at skille statskassen ad i forskellige bestanddele, og vi kommer aldrig til at sige god for topskattelettelser,” siger han.

Dermed lover Henrik Sass Larsen, at Socialdemokraterne ikke kommer til at sige god for dele af en aftale, hvis pengene i sidste ende kommer til at blive brugt på topskattelettelser.

”Hvis man er med til at tilvejebringe pengene og grundlaget, så er man også med til at beslutte, hvad pengene skal bruges til. Vi er søde og rare i Socialdemokratiet, men vi er jo ikke helt blåøjede,” siger han.

Udmeldingen kommer inden et efterår, der byder på en række store forhandlinger om blandt andet skat og en økonomisk 2015-plan.

Mette Frederiksen: Der er et råderum
Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, slog på pressemødet fast, at der eksisterer et råderum i dansk økonomi, men at det ikke bør bruges på topskattelettelser.

”Qua nogle af de beslutninger, vi selv har været med til at træffe, er der et råderum, og det er der også frem til 2020 og 2025," sagde hun på pressemødet og fortsatte:

"Men hvis man vil bruge pengene på topskattelettelser, så forsvinder pengene et andet sted fra. Dermed kommer der færre penge til ældre, sundhed og udvikling af vores velfærdssamfund.”

Mette Frederiksen mener, at man bedst støtter dansk økonomi ved at sikre bedre adgang til kapital, bedre vilkår for lønmodtagere og udvikling af ny teknologi.

”Vi vil gerne have råderummet gjort større, men vil vil først og fremmest gøre det ved at gøre samfundskagen større,” sagde hun.

Wammen: Sandhedens time for DF
Socialdemokraterne mener, at det er op til DF at sikre, at topskattelettelserne ikke bliver til virkelighed. Nicolaj Wammen, politisk ordfører for Socialdemokraterne, mener, at det er tid for DF til at tage politisk ansvar.

”Dansk Folkeparti kommer til at stå i en nøglerolle. Det er op til Kristian Thulesen Dahl at beslutte, om pengene skal bruges på skattelettelser eller til sundhed og omsorg. Det er ikke et ansvar, de kan løbe fra,” sagde han og fortsatte:

”Nu nærmer sandhedens time sig, og budskabet er klart fra os. Vi opfordrer stærkt DF til at bakke op om Socialdemokraternes ønske om at bruge det råderum, der er i dag, på velfærd, uddannelse og arbejdspladser.”

Forrige artikel Ordfører-rokade i S Ordfører-rokade i S Næste artikel Antallet af SOSU-elever styrtdykker Antallet af SOSU-elever styrtdykker