S-drama på Sjælland kan ende i blodbad

PROGNOSE: Sjællands Storkreds bliver en socialdemokratisk slagmark med mange prominente ofre ved næste valg. Både Ole Hækkerup samt eks-ministrene Mette Gjerskov og Astrid Krag er i fare for at ryge ud af Folketinget. Tesfaye truer Bødskov i Københavns Omegn.

Der er udsigt til et kæmpe rivegilde blandt de socialdemokratiske folketingskandidater i Sjællands Storkreds.

Partiets dårlige meningsmålinger og tilgangen af Pernille Rosenkrantz-Theil fra Fyn og Astrid Krag fra SF betyder, at S står til at miste hele fire folketingsmedlemmer, der er opstillet i Sjællands Storkreds.

Det viser en ny geografisk prognose foretaget for Altinget.dk af valgforsker, professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

S står godt nok kun til at gå to mandater tilbage på Sjælland. Men med tilgangen af stemmeslugeren Pernille Rosenkrantz-Theil fra Fyns Storkreds og den tidligere sundhedsminister Astrid Krag fra SF, så er der fire, som ville ryge ud, hvis der var valg nu.

Dermed bliver Sjælland en socialdemokratisk slagmark ved næste valg med en række ganske prominente ofre. Både forsvarsordfører Ole Hækkerup samt de to eksministre Mette Gjerskov og Astrid Krag risikerer at miste deres plads i Folketinget. Som det ser ud nu, vil kun én af disse tre kunne opnå genvalg.

Få kan føle sig sikre
Konkurrencen blandt S-kandidaterne på Sjælland er benhård og meget tæt. Kun Pernille Rosenkrantz-Theil, der fik et kanonvalg på Fyn i 2011, samt de to ministre Henrik Sass Larsen og Magnus Heunicke kan føle sig helt sikre på at blive genvalgt.

Det fjerde mandat er den nye statsrevisor Lennart Damsbo-Andersen favorit til at sætte sig på. Det skyldes, at han er klart styrket siden sidste valg, fordi Vibeke Grave har trukket sig som folketingskandidat på Lolland. Dermed kan Damsbo gå på rov blandt hendes vælgere på Lolland, og han kommer til at stå meget stærkt på både Falster og Lolland, hvor han tidligere har været borgmester.

Kampen om det femte og sidste S-mandat på Sjælland står umiddelbart mellem Ole Hækkerup, Mette Gjerskov og Astrid Krag. Her er Hækkerup svag favorit. Hans Ringsted-kreds er ikke særlig stor, men han trækker til gengæld stemmer fra mange andre kredse i kraft af sit efternavn.

Gjerskov presset på to fronter
Dermed risikerer de to tidligere ministre Mette Gjerskov og Astrid Krag at trække de korteste strå. Gjerskov er presset af, at hun med Rosenkrantz-Theils ankomst ikke længere er den mest prominete kvindelige S-kandidat på Sjælland.

Desuden er Gjerskov presset på hjemmefronten. Hun kan ikke undgå at tabe nogle af sine vælgere i kredsen i Roskilde til Astrid Krag, der var opstillet i Roskilde for SF. Samlet set peger pilen nedad for Gjerskov.

Overløberen fra SF Astrid Krag får også svært ved at opnå valg, så længe S kun står til fem mandater på Sjælland. Hun bliver snart opstillet i Greve-kredsen, men det er en af de mindste S-kredse i Sjællands Storkreds. Hendes fordel er, at hun kan trække stemmer fra andre kredse i kraft af sin kendis-faktor som tidligere sundhedsminister.

Men spørgsmålet er, hvor varmt de socialdemokratiske vælgere vil tage imod Astrid Krag, der også er svækket af, at hendes profil minder lidt om Rosenkrantz-Theil.

Ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff fra Kalundborg-kredsen og udenrigsordfører John Dyrby Paulsen fra Slagelse-kredsen kom ind på de to yderste mandater ved sidste valg og får meget svært ved at opnå genvalg med de nuværende målinger.

Bødskov er også i fare
Også i Københavns Omegns Storkreds er der lagt op til et socialdemokratisk drama, der kan blive både grimt og underholdende.

S står til at miste et mandat i Københavns Omegn. Det betyder, at den detroniserede eks-justitsminister Morten Bødskov er i fare for at ryge ud af Folketinget. Han risikerer nemlig at blive overhalet ved næste valg af SF's tidligere næstformand Mattias Tesfaye.

Murersvenden med den kommunistiske fortid bliver med al sandsynlighed valgt som ny folketingskandidat for S i den attraktive Brøndby-kreds på et opstillingsmøde 12. marts.

Tesfaye har fordel af, at han har en helt anden profil end de øvrige S-kandidater i Københavns Omegn, og han har gode muligheder for at slå Morten Bødskov, der ellers er en del af kernen i socialdemokratiets ledelse.

Men Bødskov har aldrig været den store stemmesluger og fik relativt beskedne 6.082 personlige stemmer ved sidste valg. Derfor risikerer han at trække det korteste strå mod den langt mere folkelige Tesfaye.

Tesfayes bramfrie stil kan dog også være en svaghed. Desuden er han helt ny som socialdemokrat. Hans modstandere, ikke mindst Bødskov, vil forsøge at så tvivl om, hvorvidt den tidligere kommunist Tesfaye nu også har et ægte socialdemokratiske sindelag. Det kan blive grimt. Men underholdende.

Forrige artikel Sygehusene øger stadig produktiviteten Sygehusene øger stadig produktiviteten Næste artikel Karen Hækkerup får ny spindoktor