Rosenkrantz-Theil vil fordele støtte til organisationer på en ny måde. Men hun kan ikke love, hvornår det sker

Fredag uddelte et bredt flertal tæt på én milliard kroner til udsatte og ældre via SSA-reserven. Trods pres for en kriteriebaseret model erkender minister, at man ikke er nået videre med arbejdet om at gøre civilsamfundsorganisationernes tilværelse mere stabil endnu.

Siden satspuljens nedlæggelse har der været et stort ønske om at gøre finansieringen af en række sociale organisationers tilværelse og indsatser mere stabil.

Men også i år er forhandlingerne om fordelingen af de 947 millioner kroner i SSA-reserven foregået på samme måde som de seneste år, lød det fra social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

SVM-regeringen har bebudet, at den vil sætte gang i arbejdet med at udvikle en ny model, der skal sikre organisationerne en mere stabil grundfinansiering. Men det er ikke sikkert, at arbejdet er på plads, inden forhandlingerne om SSA-reserven påbegyndes næste gang.

“Det kan ikke siges, om vi når det inden næste års forhandlinger. Så langt er vi ikke kommet i planlægningen af det endnu, og regeringsgrundlaget er jo ment til at blive indfriet i løbet af den her valgperiode,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil til Altinget.

I kølvandet på nedlæggelsen af satspuljen forklarede Pernille Rosenkrantz-Theil – dengang som socialordfører - at flere end 100 organisationer havde været forbi hendes kontor på ét år og ønske mere stabile vilkår.

Og ministeren svarede fredag – her knapt fire år senere – “klart nej” på spørgsmålet, om hun og de andre partier var nået videre med arbejdet om at gøre organisationernes tilværelse mere sikker.

“Det viser, at vi ikke er nået til den del af regeringsgrundlaget endnu,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil og fortsatte:

“Den måde, vi har forhandlet på i år, er i forlængelse af den måde, man har gjort de tidligere år. Jeg har ikke meldt ud eller haft forventninger om, at vi kunne nå at ændre på de ting forud for årets forhandlinger,” sagde ministeren. 

Minister: Disse tiltag er strukturelle frem for knopskud

Ministeren fremhævede dog også, at der er en række indsatser i årets aftale, som viser, at arbejdet med at indfri ambitionerne for SSA-reserven går i den rigtige retning.

Dels forklarede ministeren, at hun sammen med de øvrige partier havde gjort sig umage for at fordele penge til de sociale organisationer for mere end et år ad gangen.

Og dels fremhævede hun blandt andet de 67 millioner kroner, der er sat af til at nedbringe ventelisterne på hjælp til voksne med senfølger efter seksuelle overgreb. Samtidig pegede hun på de mere end 100 millioner kroner, der er sat af til handicapområdet.

De penge skal gå til arbejdet med den specialeplan, regeringen ønsker at indføre samt til at indføre kvalitetsstandarder på handicapområdet.

“Hele idéen er at få en systematik, langsigtethed og kvalitetsstandarder ind, som vi ikke kender fra området i øvrigt. Det samme gælder på senfølgeområdet, som er et andet sted, der kommer rigtig mange penge i en klump. Der går vi ind strukturelt og ændrer på nogle ting i stedet for de her knopskud,” forklarede Pernille Rosenkrantz-Theil.

{{toplink}}

EL vil presse på

Flere partier gav på pressemødet udtryk for, at der var flere af initiativerne i SSA-aftalen, som de allerede nu gerne så blev gjort til varige bevillinger på finansloven.

Enhedslisten ligestillingsordfører, Rosa Lund, benyttede også præsentationen af aftalen til at understrege, at der er brug for en ”bedre og mere stabil finansiering af civilsamfundet.”

Eksempelvis vil partiet presse på for, at den ambulante voldsbehandling bliver en rettighed, der kommer på finansloven.

”Vi kan se, at organisationerne, der arbejder inden for handicapområdet, stofbrugerområdet og partnervoldsområdet hvert år er nervøse for, om de kan fortsætte deres arbejde. Det er en uholdbar måde at lave socialpolitik på,” sagde hun.

Regeringen har jo sagt, at de vil igangsætte et arbejde for at finde en model for den mere stabile finansiering. Men Pernille Rosenkrantz-Theil kunne ikke sige, om det blev næste år. Hvad synes du om, at processen kan være den samme næste gang, I skal forhandle om SSA-reserven?

”Det er dybt bekymrende. Vi er meget enige i intentionen fra regeringsgrundlaget om, at der skal gøres op med den hoppen fra tue til tue, der er. Men regeringen har serveretten, så vi venter sådan set bare på, at de gør det. Så skal vi nok bakke op.” 

Forrige artikel SF's nye stjernefrø har skiftet kommunalbestyrelsen ud med Christiansborg: “I Folketinget gemmer vi os trygt bag frontlinjen, mens kommunerne tager alle tæv” SF's nye stjernefrø har skiftet kommunalbestyrelsen ud med Christiansborg: “I Folketinget gemmer vi os trygt bag frontlinjen, mens kommunerne tager alle tæv” Næste artikel LA-kirkeordfører opfordrer unge til at bruge kirken mere: LA-kirkeordfører opfordrer unge til at bruge kirken mere: "En præst kan være mindst lige så god som en psykolog"