Rosenkrantz-Theil afviser at sænke niveauet i matematik

Et udkast til en ny læreplan lægger op til at sænke matematikniveauet i gymnasiet. Børne- og undervisningsministeren beroliger dog bekymrede partier og aktører. Regeringen ønsker ikke at sænke niveauet, fastslår hun.

”Stands den stille amputation af gymnasial matematik”.

Sådan lød det i et opråb fra flere matematikere tidligere på ugen i Berlingske Tidende.

De reagerede på et nyt læreplansudkast fra Børne- og Undervisningsministeriet, som ifølge matematikerne lægger op til at sænke matematik-niveauet på stx og hf.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger imidlertid nu til Altinget Uddannelse, at kritikerne er en postgang for tidligt ude.

Det omtalte læreplansudkast er nemlig slet ikke nået til ministerens bord endnu.

”Der er simpelthen ikke lavet et færdigt politisk oplæg til mig endnu. Så det er helt præmaturt i forhold til, at dem, der sidder og arbejder med det i styrelsen, ikke ikke er klar til at forelægge noget for mig endnu,” siger hun.

Hvis udkastet skulle ende hos Pernille Rosenkrantz-Theil med det indhold, kritikerne angriber, så er hendes holdning klar:

”Jeg kan sige som politisk signal, at regeringen ikke er indstillet på at gå videre med et oplæg, som eksempelvis involverer, at man sænker niveauet for matematik A. Når man ser på de ting, Matematikkommissionen også har budt ind med, så er det slet ikke det, der ligger i kortene.”

”Jeg ville synes, det var den helt forkerte retning at gå i. Det er simpelthen ikke den rigtige løsning på de problematikker, der åbenlyst er i kølvandet på gymnasiereformen fra starten af 00’erne,” siger hun.

Blandt underskriverne på opråbet i Berlingske Tidende er i øvrigt netop Matematikkommissionens formand, Niels Grønbæk.

Læs de omtalte udkast for hf og stx

Barren skal ikke sænkes
Med gymnasiereformen, der trådte i kraft i august 2017, fik langt de fleste elever på stx og hhx matematik på mindst B-niveau.

I de efterfølgende år har gymnasierne så oplevet en høj dumpeprocent i faget.

Venstre, Enhedslisten og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne (DEG-B) udtrykker over for Altinget bekymring for, at ministeriet af den årsag vil forsøge at sænke den faglige barre i faget.

”Det er ikke vejen frem at forestille sig, at vi skal være dårligere matematik. Det er det helt forkerte svar. Vi skal i stedet finde ud af, hvordan man giver skolerne mulighederne for at levere,” siger Lars Goldschmidt, formand i DEG-B.

Venstres Ellen Trane Nørby er enig og siger, at hun ville opfatte det som forligsbrud, hvis læreplansudkastet blev til virkelighed.

”Det er slet ikke i tråd med aftalen, vi har lavet. Vi skal have matematikniveauet op. Det får vi ikke ved at sænke barren,” siger hun.

Minister: Ikke store ændringer
Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil kan der være behov for at justere på enkelte ting i læreplanen, men det bliver i så fald kun af mindre karakter.

”Der er nogle problematikker omkring matematik B, hvor der blandt andet har været kritik af, hvor meget vægt, der er lagt på anvendelse af it i undervisningen. Der kan det godt være, der kommer nogle mindre justeringer, hvor der kommer en større grad af metodefrihed end i dag.”

”Men jeg forestiller mig ikke, at der skal laves en større ændring. Og vi kommer ikke til at pille ved matematik A for de gymnasiale uddannelser. Heller ikke som konsekvensrettelser i forhold til matematik B, som nogle spørger til.”

”Hvis embedsværket ender med at lave et oplæg til mig, som indeholder det, så vil der lyde et krystalklart nej fra mig,” siger ministeren og fastslår:

”Det skulle stå krystalklart, at der ikke er nogen politisk efterspørgsel – fra regeringen eller andre partier – efter at sænke matematikniveauet.”

Enhedslisten: Kryb til korset
Hos Enhedslisten ønsker undervisningsordfører Jakob Sølvhøj bestemt heller ikke at sænke niveauet i matematik.

Men han mener til gengæld, at gymnasieforligskredsen skal gå tilbage og revurdere gymnasiereformens indhold i forhold til matematikken.

”Vi var meget kritiske over for beslutningen om, at langt flere elever skulle have matematik på B-niveau. Der blev advaret kraftigt imod det – både fra gymnasielærerne og eleverne. Det er nok ikke den eneste årsag, men det er formentlig en stærk medvirkende årsag til, at der har været så høje dumpeprocenter på eksaminerne,” siger han og tilføjer:

”Jeg undrer mig dybt over, at man ikke kryber til korset og siger, at kritikken nok var velbegrundet i forhold til presse matematik B ned over hovedet på mange flere elever. Den debat burde man tage op – i stedet for at sænke niveauet på B- og A-niveauet.

Enhedslisten er ikke med i forliget bag gymnasiereformen.

Forrige artikel Mette Frederiksen kalder kommuner til kamp mod langtidsledighed Mette Frederiksen kalder kommuner til kamp mod langtidsledighed Næste artikel Alle partierne er enige om mere genåbning fra på mandag Alle partierne er enige om mere genåbning fra på mandag