Rød blok splittet om ny klimaafgift på landbruget

LANDBRUG: Afgifter på CO2-udledninger fra landbruget falder ikke i god jord bredt i rød blok. Enhedslisten er størst tilhænger af anbefalingen fra vismændene, Radikale siger nej, mens Socialdemokratiet ikke vil forholde sig til forslaget.

Vismændenes forslag om at lægge en afgift på landbrugets udledning af drivhusgasser samler umiddelbart ikke rød blok under fælles grøn fane.

For selvom en CO2-afgift på landbruget ifølge Det Miljøøkonomiske Råds beregninger vil være en billig måde at nedbringe udledningen af CO2 på, tøver politikerne voldsomt.

Det eneste parti i rød blok, som klart bakker op om forslaget, er Enhedslisten.

”Det er fuldstændig åbenlyst, at landbruget er nødt til at komme mere på banen,” siger Enhedslistens klimaordfører, Maria Reumert Gjerding.

Hun mener, anbefalingen fra Det Miljøøkonomiske Råd er fornuftig, fordi den både sørger for, at forureneren betaler, men samtidig ikke går ind og detailstyrer, hvordan landmændene skal reducere udledningerne.

”Den kombination kan jeg godt lide, og det, synes jeg, er det, som ligger i vismændenes forslag,” siger Maria Reumert Gjerding.

Regeringen har afvist forslaget om en ny afgift på landbruget.

Alternativet foretrækker afgift på kød
Konkret vil vismændenes forslag føre til en afgift på omkring 335 kroner per ton udledt drivhusgas i landbruget. Det vil især ramme kvæg- og mælkeproduktionen, men samlet vil det give en samfundsøkonomisk gevinst og reducere CO2-udledningen, skriver vismændene.

Grundlæggende falder det i god jord hos Alternativet, der dog alligevel vender tommelfingeren ned til forslaget.

”Vi er ikke afvisende over for, at landmændene skal bidrage, men vi har bare selv foreslået en afgift på kød – altså på forbrugsdelen. På den måde rammer vi ikke kun danske landmænd, men også kød, som bliver importeret,” siger klimaordfører Rasmus Nordqvist (ALT), som fortæller, at partiet i løbet af næste uge kommer med landbrugsudspillet ”Bæredygtigt landbrug”.

Det vil indeholde en række forslag til, hvordan landbruget bliver mere grønt – men altså ikke forslaget fra vismændene.

SF og R afviser
Hos SF mener man ikke, tiden er til øge afgifterne – her vil man hellere stille flere krav til fodersammensætning for køerne og brugen af gødning og biogasanlæg.

”Klimaproblemerne løser ikke sig selv, og vi kommer ingen vegne, hvis vi ikke tør stille større krav til landbruget,” siger Pia Olsen Dyhr, som dog kun ser afgiftsforslaget som en sidste udvej, når andre tiltag er forsøgt, og hvis de ikke rigtigt rykker.

Mere klart afvisende er Radikale, som er imod en klimaafgift til landbruget, som foreslået af Det Miljøøkonomiske Råd.

”Vi tror ikke, en afgift løser problemet,” siger Ida Auken, Radikales miljø- og klimaordfører.

Men der skal stadig ske en grøn omstilling af landbruget, mener partiet.

”Det skal gøres sammen med landbruget med ny teknologi, præcisionslandbrug, udtagning af jord og sats på biogas og grøn biomasse. Vi tror ikke, at en klimaafgift kan klare den store opgave, men vi vil gerne diskutere, hvordan vi kan finde pengene til en sådan omstilling ved eksempelvis at omlægge landbrugsstøtten,” siger Ida Auken.

S afventer
Eneste parti i rød blok, som ikke vil tage stilling til forslaget fra vismændene, er Socialdemokratiet.

Her mener man, at når Det Miljøøkonomiske Råd kommer med en anbefaling, så skal man vente på, regeringen fremlægger noget, før man mener noget.

”Det er regeringen, der har både retten og pligten til at spille ud med konkrete forslag til at leve op til landbrugets reduktionsforpligtelser. Derfor vil jeg ikke forholde mig til forslaget isoleret, men jeg afventer et samlet udspil fra regeringen,” svarer Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup i en SMS.

Forrige artikel Dagens overblik: Bondo har tilbudt at trække sig som OK18-forhandler Dagens overblik: Bondo har tilbudt at trække sig som OK18-forhandler Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?