Ritt Bjerregaard sætter sin sidste dagsorden: Døende skal kunne få hjælp til selvmord

I TV2-programmet Det sidste ord fortæller netop afdøde Ritt Bjerregaard, at hun er "stor tilhænger" af aktiv dødshjælp – og heraf også assisteret selvmord. Blandt Folketingets partier er der meget blandede holdninger til spørgsmålet. Et regeringsparti mangler fortsat at tage stilling.

Selv efter sin død har den tidligere socialdemokratiske minister, overborgmester og EU-kommissær Ritt Bjerregaard formået at sætte en politisk dagsorden.

I et interview med journalist Mikael Bertelsen i TV2-programmet 'Det Sidste Ord', som først er blevet vist efter Ritt Bjerregaards død, slår den tidligere toppolitiker på tromme for at gøre assisteret selvmord lovligt.

Hun fortæller i slutningen af programmet, at hun ikke er bange for at dø af sin kræftsygdom:

"Det eneste, jeg er bekymret for, er, at jeg kunne komme til at sidde på et plejehjem uden at være ved fuld bevidsthed eller ikke kunne hverken det ene eller det andet. Så jeg er en stor tilhænger af aktiv dødshjælp. Jeg er ovenikøbet tilhænger af assisteret selvmord," siger Ritt Bjerregaard.

{{toplink}}

Hun mener generelt, at mennesker, der har fået nok af livet, "skal have lov til at være fri".

Hendes budskab bliver efterfulgt af en støtteerklæring til den kontroversielle læge Svend Lings, som er blevet dømt for at medvirke til selvmord, og som er blevet ekskluderet af Lægeforeningen. Svend Lings skal i maj påny i retten, tiltalt for at have vejledt og hjulpet et menneske med at begå selvmord.

Overvejede at tage til Schweiz

Ritt Bjerregaard fik i 2015 konstateret kræft og fik senere beskeden om, at hun var uhelbredeligt syg. 21. januar afgik hun ved døden som 81-årig.

Inden da havde hun planlagt, hvor hun skulle begraves, og hun besøgte jævnligt sit kommende gravsted sammen med to veninder, fortæller hun i det sidste interview på TV2.

"Vi tager derud og drikker kaffe og ser, hvordan det går. Om æbletræerne vokser. Og så sidder vi og taler om, at jeg kommer til at ligge dernede, og så diskuterer vi nogle gange det her med aktiv dødshjælp."

I programmet løfter hun også sløret for, at hun havde Schweiz i overvejelserne som endestation.

"Hvis jeg bliver tilstrækkeligt syg, kan jeg godt finde på at prøve at komme til Schweiz. Men jeg er ikke glad for, hvis det bliver sådan en løsning, for det betyder, at det kun er sådan nogen som mig, der har råd til det."

Schweiz var et af de første lande i Europa til at legalisere assisteret selvmord.

Intet tyder dog på, at Ritt Bjerregaard selv fik hjælp til at dø. Ifølge Altingets oplysninger døde hun tværtimod en naturlig død efter sin langvarige kræftsygdom. 

Et splittet folketing

I Danmark er aktiv dødshjælp ulovligt, men debatten blusser løbende op.

I 2017 blev der fra politisk side lavet en aftale om fravalg af behandling. Det betyder blandt andet, at læger har mulighed for at øge medicinering i terminalfasen, selvom det kan fremme dødstidspunktet. Fortalerne for aktiv dødshjælp eller assisteret selvmord mener dog, at de nuværende regler i praksis udelukker alt for mange alvorligt syge og døende patienter.

{{toplink}}

Op til folketingsvalget i november lavede Kristeligt Dagblad en undersøgelse af, hvad Folketingets partier mener om aktiv dødshjælp.

Her var Konservative og Enhedslisten uenige i et udsagn om, at aktiv dødshjælp skal legaliseres i Danmark.
Omvendt svarede Socialdemokratiet og Alternativet i undersøgelsen, at de er enige i udsagnet.

De resterende partier har svaret "hverken eller".

Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne, som nu er kulturminister og en central minister i regeringen, tilføjede, at "der er brug for en gennemgående etisk debat om emnet, før vi er klar til at tage stilling til spørgsmålet".

Den nuværende sundhedsminister, Sophie Løhde (V), svarer i undersøgelsen, at "emnet er dilemmafyldt".

Forrige artikel Helligdage skrives helt ud af lovgivningen: Helligdage skrives helt ud af lovgivningen: "Regeringen sniger en helligdagsreform ind ad bagvejen" Næste artikel Ugen i dansk politik: Natos forsvarsministre samles i Bruxelles Ugen i dansk politik: Natos forsvarsministre samles i Bruxelles