Risbjerg: Største tilslutning til S siden 2011-valget

RISBJERGS SNIT: Socialdemokratiet er det parti, som er gået mest frem efter formandsstriden i Venstre. S er med en opbakning på 22,5 pct. igen landets største parti og nærmer sig resultatet fra sidste valg. V har mistet næsten hver tredje vælger på et år.

Takket være Venstres krise er Socialdemokratiet igen landets største parti. S har ellers haft katastrofale meningsmålinger stort set lige siden, partiet kom i regering i 2011.

Men oven på V-formand Lars Løkkes sag om tøjkøb på partikassens regning og den efterfølgende formandsstrid i Venstre har S nu den største vælgertilslutning siden valgdagen i 2011.

S står i dag til at få 22,5 pct. af stemmerne, og dermed nærmer partiet sig valgresultatet fra 2011 på 24,8 pct.

Det viser Altinget.dks kvalitetsvægtede gennemsnit af juni måneds meningsmålinger, som er lavet af professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

"Socialdemokratiets fremgang skyldes primært Venstres krise. Ikke kun som et direkte fravalg af Venstre. Men også fordi statsminister Helle Thorning-Schmidt og de øvrige socialdemokrater pludselig optræder med en langt større selvtillid," siger Søren Risbjerg Thomsen.

S profiterer mest af V-krisen
Faktisk er S det parti, som er gået mest frem som følge af krisen i Venstre, der brød ud i midten af maj, da Ekstra Bladet offentliggjorde de første bilag.

Hver gang S under V-krisen har fået 3 nye vælgere, har Konservative og Dansk Folkeparti kun fået én ny vælger hver.

Fra april til juni er S således gået frem med 3,0 procentpoint, mens K og DF blot er gået 1,1 procentpoint frem hver i samme periode. Radikale har derimod ikke profiteret af V-krisen, og LA er ligefrem gået lidt tilbage.

Stadig klart blåt flertal
Selvom rød blok er gået 3 procentpoint frem på grund af fremgangen til S, så har blå blok dog fortsat et tydeligt forspring i målingerne på 53,0 pct. mod 46,8 til rød blok. Men den seneste udvikling betyder, at der nu er reel spænding om, hvem der vinder næste valg.

"Det har meget længe set ud til, at der ikke ville blive spænding om udfaldet ved næste valg. Men der kan flyttes op imod 5 procentpoint af stemmerne i løbet af en valgkamp. Derfor er vi nu på et niveau, hvor man må sige, at der er reel spænding om udfaldet igen," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Det interessante bliver nu at se, om S kan fastholde fremgangen denne gang. Da S gik stærkt frem oven på Lars Løkkes rejsesag i efteråret, mistede S stort set alle de genvunde stemmer på få måneder.

V har tabt hver tredje vælger på et år
Hos Venstre er spørgsmålet omvendt, om man kan genvinde noget af det tabte. Løkkes tøjsag og den efterfølgende formandsstrid har sat sine tydelige spor i opbakningen til partiet. V står nu til 21,3 pct., og partiet har dermed smidt næsten fem procentpoint i forhold til før tøj-sagen.

Det kommer oven i de vælgere, som i forvejen har vendt partiet ryggen i løbet af det seneste år. Faktisk har V mistet næsten hver tredje vælger på kun et år. I juni 2013 havde V således opbakning fra 30,5 pct. af vælgerne.

 

Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg her (kræver abonnement) 

Forrige artikel Gymnasierektorerne vil sløjfe grundforløbet Gymnasierektorerne vil sløjfe grundforløbet Næste artikel Ny departementschef i Finansministeriet Ny departementschef i Finansministeriet