Risbjerg: S og SF ligger historisk lavt

RISBJERGS SNIT: Rød blok når nyt lavpunkt med kun 42,5 pct. i målingerne i marts. S står til det dårligste valg i 115 år og SF til det ringeste resultat siden 1977. DF og EL går stærkt frem, mens V og K taber terræn.

Regeringens omfattende reformplaner får vælgerne til at udvandre og søge mod især Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Det viser Altinget.dks vægtede gennemsnit af marts måneds meningsmålinger, som er lavet af professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

Marts-gennemsnittet giver en historisk lav tilslutning til S og SF og historisk høj tilslutning til Enhedslisten. Socialdemokratiet har fra februar til marts en statistisk sikker tilbagegang fra 19,7 pct. til 17,4 pct.

Det er den laveste tilslutning til S siden valget i 1898, hvor partiet kun fik 14 pct. af stemmerne.

SF har også tilbagegang fra 6,0 pct. i februar til 4,4 pct. i marts. Her skal man tilbage til 1977-valget og den første periode under den efterfølgende SV-regering for at finde ringere tilslutning til SF. Dengang fik SF 3,7 pct. af stemmerne.

EL og DF samler utilfredse vælgere op 
Mens V og K går tilbage i målingerne, så opfanger Enhedslisten og Dansk Folkeparti i stor stil de frafaldne vælgere fra S og SF.  

Enhedslisten går frem til 11,9 pct. og har aldrig stået stærkere, siden partiet blev stiftet i 1989. Fremgangen til Enhedslisten på hele fire mandater kan dog ikke opveje de seks mandater, som S (4) og SF (2) taber i marts-snittet.

Dermed er der tale om et nyt lavpunkt for rød blok, som nu kun kan mønstre 42,5 pct. af vælgerne svarende til 75 mandater. Det er tale om den laveste opbakning til rød blok i perioden efter sidste folketingsvalg.

Hos blå blok er det især DF, der nyder godt af regeringspartiernes problemer. V og K går en smule tilbage, mens DF  med 16,7 pct. nærmer sig partiets hidtidige højdepunkt på 17 pct. under Muhammed-krisen i februar 2006. 

Se hele artiklen og alle tabellerne her (Kræver abonnement)

Forrige artikel Thorning: Upassende at diskutere lovindgreb Thorning: Upassende at diskutere lovindgreb Næste artikel Ventetider eksploderer i sociale nævn Ventetider eksploderer i sociale nævn