Risbjerg: Rød blok har et mandeproblem

KØN: Mens kvinderne deler sig ligeligt mellem røde og blå partier, så er der markant blåt flertal blandt mændene. Kun 40 procent af de mandlige vælgere vil stemme på et af partierne i rød blok, viser stor ny vælgeranalyse. 

Hvis rød blok skal vinde næste valg, så skal de fire kvindelige partiledere have langt bedre fat i de mandlige vælgere.

Mens kvinderne i øjeblikket fordeler sig stort set ligeligt mellem de politiske fløje med 49 pct. hos de røde og 51 pct. hos de blå partier, så er fordelingen helt skæv hos mændene.

Kun 40 pct. af mændene vil stemme på et af partierne i rød blok, og dermed er det i høj grad mændene, der sikrer blå blok en solid føring i meningsmålingerne.

Det viser en ny stor vælgeranalyse, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget på baggrund af mere end 100.000 Gallup-interviews fra folketingsvalget i 2011 og frem til sommeren 2014.

Skal appellere til begge køn
Tidligere har man ofte talt om, at blå blok havde et kvindeproblem, men for øjeblikket er det i stedet rød blok, der har et mandeproblem.
 
”Man kan ikke vinde et valg ved kun at appellere til det ene køn. Tallene taler deres tydelig sprog her. Derfor er rød blok nødt til at finde frem til nogle dagsordener, der kan vinde mændene tilbage,” siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Ved sidste valg stemte 54 pct. af mændene på partier i blå blok, men siden er det tal vokset til 60 pct. og i dele af denne valgperiode endda endnu mere.

Den store forskel på kvinder og mænds adfærd i stemmeboksen kan især føres tilbage til det meget kønsopdelte arbejdsmarked, påpeger valgforskeren.

”Meget af det bunder i, at mændene traditionelt ikke arbejder så meget i den offentlige sektor, som kvinderne gør. Der er klart flest kvinder, som arbejder med den borgernære velfærd, og der giver sig udslag i, at de stemmer anderledes end mændene," siger Kasper Møller Hansen.

Kønnenes kamp
Han peger på, at tendensen til en øget forskel på kønnenes partivalg kan hænge sammen med, at der lige nu kun er kvindelige partiledere hos rød blok, og kun mænd i spidsen hos blå blok.

Det skete i 2012, da Villy Søvndal og Pia Kjærsgaard gik af som partiformænd for henholdsvis SF og DF.

Når valgkampen bliver skudt i gang engang inden for det næste års tid, vil det således betyde, at partilederrunderne på tv bliver til en slags ”kønnenes kamp”.

"Der er en tendens til, at kvinder stemmer på kvinder. Dermed kan de kvindelige partiledere hos rød blok øge tendensen til, at kvinderne stemmer mere rødt, end mændene," siger Kasper Møller Hansen.

Hos partierne i rød blok er det især SF, men også S, som har en skæv kønsmæssig vælgersammensætning med klart flere kvinder end mænd. Hos Enhedslisten er fordelingen derimod tæt på 50-50.

Se hele analysen på Altinget : christiansborg her (kræver abonnement) 

Forrige artikel Hvad går filmaftalen ud på? Hvad går filmaftalen ud på? Næste artikel Den politiske fuldmægtig Den politiske fuldmægtig