Risbjerg: Rød blok haler ind på Løkke

RISBJERGS SNIT: Det er primært S, der går frem i kølvandet på Løkkes rejsesag. For S er der i november tale om de bedste målinger siden valget. V er nu under valgresultatet, og blå bloks forspring er skrumpet kraftigt ind.

Blå bloks forspring i meningsmålingerne svinder kraftigt ind. Det sker i kølvandet på sagen om klimaorganisationen GGGI og Lars Løkkes rejseudgifter.

For anden måned i træk er der statistisk sikker fremgang til rød blok. Og på kun to måneder er blå bloks forspring i målingerne faldet med næsten ti procentpoint fra hele 16,1 i september til kun 6,4 procentpoint i november.

Det viser Altinget.dks kvalitetsvægtede gennemsnit af november måneds meningsmålinger, som er lavet af professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

Bedste måling for S siden valget
Rød blok står nu til 46,7 pct. mod 53,1 pct. til blå blok. Men det er primært Socialdemokratiet, der har høstet fremgang på Venstres bekostning.

Efter Løkkes rejsesag er S gået frem med i alt 3,8 procentpoint de to seneste måneder, mens det parti, som er gået næstmest frem i samme periode, Konservative, kun er gået frem med 0,8 procentpoint.

"Når det går ud over oppositionens leder, så gavner det regeringens leder, og dermed Socialdemokratiet," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Med 22,4 pct. er der tale om den største tilslutning til S siden valget i 2011. Her fik partiet 24,8 pct., og således er der stadig et stykke vej, før S har indhentet alle de tabte vælgere fra debatten om løftebruddene efter valget.

V nu under valgresultatet
Venstre er fortsat landets største parti med 25,4 pct., men det er første gang i denne valgperiode, at V står til at få færre stemmer end de 26,7 pct., som partiet høstede ved 2011-valget.

Hos blå blok er det især V og til dels DF, der er gået tilbage i målingerne de seneste måneder. Derimod holder LA skansen med 5,5 pct., og Konservative har tilmed haft fremgang, så partiet nu er oppe på 4,3 pct.

Det skal bemærkes, at meningsmålingerne fra november alle er gennemført inden, at regeringen indgik aftale om finansloven med V og K. Derfor indeholder november-snittet ikke nogen eventuel effekt af finansloven.  

Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg her (Kræver abonnement) 

Forrige artikel 2. december: Karsten Nonbo 2. december: Karsten Nonbo Næste artikel USA-ekspert i spil som ny folketingskandidat for V USA-ekspert i spil som ny folketingskandidat for V