Rigsstatistiker om grønt nationalregnskab: Bedste opfindelse siden skiveskåret brød

ØKONOMI: Det nye grønne nationalregnskab kan både hjælpe med overgangen til cirkulær økonomi, miljøbedømmelse af fremtidens økonomiske politik og arbejdet med FN's verdensmål. På sigt kan der tilmed udregnes et grønt BNP, mener formand i Klimarådet. 

Finanspolitik og grøn politik kan i fremtiden blive to sider af samme sag.

Onsdag præsenterede Danmarks Statistik nemlig det længe ventede Grønne Nationalregnskab, der blandt andet gør det muligt at udregne miljøkonsekvenser af ændringer i økonomien.

”Det grønne nationalregnskab danner et billede, hvor der hidtil har været et blindt øje i det traditionelle nationalregnskab. (…) På sigt vil det give os mulighed for bedre at miljøbedømme den økonomiske politik,” sagde rigsstatistiker Jørgen Elmeskov, der ser nyskabelsen som ’det hotteste siden skiveskåret brød’. 

Samler store mængder data
Det grønne nationalregnskab skal ifølge Jørgen Elmeskov fungere som et supplement til det almindelige nationalregnskab. Formålet er at få et mere nuanceret helhedsbillede af dansk økonomi. 

Det har Danmarks Statistik, der har udarbejdet det grønne nationalregnskab, gjort ved at inddele dansk miljø i 14 såkaldte moduler. Modulerne kan tilsammen vise sammenhængen mellem miljø og økonomi. (Se dokumentation til højre).

Jørgen Elmeskov fortalte onsdag, at der til det grønne nationalregnskab ikke er indsamlet ny data eller anvendt nye metoder. Til gengæld er de mange data samlet og gjort lettere tilgængelige.

”Data er nu blevet organiseret og kategoriseret, så de hænger sammen med det traditionelle nationalregnskab. Vi bruger nu de samme klassifikationer og definitioner, som anvendes i det traditionelle regnskab,” sagde rigsstatistikeren.

Med færdiggørelsen af det grønne nationalregnskab placerer Danmark sig i front på området sammen med Canada, Holland, Tyskland og Sverige. Men rigsstatistikeren spår, at mange andre lande snart vil følge trop.

I fremtiden også grønt BNP
Endnu kan det nye nationalregnskab ikke hjælpe til at få et egentligt 'grønt bruttonationalprodukt'. Det skyldes, at der ikke umiddelbart kan sættes værdi på mange af de effekter, der måles på - eksempelvis forurening eller skov. 

Men det kan ændre sig. Det fortalte formand i Klimarådet og tidligere økonomisk overvismand, Peter Birch Sørensen, under onsdagens konference om det grønne nationalregnskab på Christiansborg. 

"Målsætningen for opgørelsen af det grønne nationalprodukt er at få alle aspekter af samspillet mellem miljø og økonomi belyst. Sagen er jo den, at det økonomiske system slet ikke kunne fungere, hvis ikke der var et naturgrundlag," sagde Peter Birch Sørensen.

Det traditionelle BNP skal suppleres af den nye viden om miljøets tilstand, der kommer med det grønne nationalregnskab. Det kan eksempelvis være værdien af naturressourcer eller fornybare ressourcer som fisk eller skove. 

"Der er mange, der har den opfattelse, at økonomi kun handler om udvekslingen af kroner og ører. Men økonomi er et langt bredere fag, der handler om, hvordan vi fornuftigt kan forvalte knappe ressourcer," sagde han, inden han fortsatte:

"Netop fordi de miljømæssige goder i samfundet ikke er prissat, er der en tendens til, at vi forbruger for meget af dem. Derfor er det vigtigt at få dem medregnet i samfundets husholdningsregnskab." 

Forrige artikel Enhedslisten kræver ny definition af voldtægt Enhedslisten kræver ny definition af voldtægt Næste artikel Europa-Parlamentet godkender dansk Europol-aftale Europa-Parlamentet godkender dansk Europol-aftale