Rigsrevisionen: Erhvervsministeriet bør styrke efterkontrol med hjælpepakker

Mangelfuld kontrol med udbetaling af hjælpepakker kan have skabt øget risi­ko for, at virksomheder har modtaget uberettiget kompensation, som det ikke vil være muligt for staten at få tilbagebetalt, lyder det fra Rigsrevisionen. 

Der er behov for en hurtigere kontrol med gennemførte udbetalinger af hjælpepakker.

På den måde skal det sikres, at staten hurtigt og effektivt får pengene tilbage fra de virksomheder, som aldrig skulle have modtaget kompensation.

Sådan lyder konklusionen fra statsrevisorerne på baggrund af en ny beretning fra Rigsrevisionen, som løbende fører kontrol med statens forvaltning.

”Der er nu behov for, at den udskudte efterkontrol bliver gennemført hurtigt og effektivt, så staten kan få tilbagebetaling fra de virksomheder, der uberettiget skulle have modtaget kompensation,” lyder det fra Rigsrevisionen, der rejser en række kritikpunkter over for Erhvervsministeriet. 

Her er kritikken
Først og fremmest slår statsrevisorerne fast, at Erhvervsministeriet har løst en kompleks opgave med at få hjælpepakker på plads, da pandemien ramte i foråret sidste år.

"Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at Erhvervsministeriet på kort tid og under vanskelige forhold har implementeret hjælpepakker­­ne og har levet op til Folketingets målsætning om hurtig udbetaling til erhvervslivet," er meldingen. 

Men herefter er der kritik.

"Statsrevisorerne finder dog, at Erhvervsministeriets indsats for at minimere risikoen for fejludbetalinger og svig med de tre største kom­pen­sationsordninger ikke har været helt tilfredsstillende," skriver Statsrevisiorerne, der fortsætter:

"Kontrollen med ordningerne er i høj grad baseret på en efterkontrol, som endnu ikke er gennemført, og som er udskudt flere gange. Efterkontrollen er i nog­­le tilfælde planlagt for ufuldstændigt, og der er ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på henvendelser fra Hvidvasksekretariatet." 

Ville ikke vente på kontrol
Dengang blev det besluttet, at virksomheder skulle kunne modtage pengene, før der var ført en gennemgribende kontrol af deres rettigheder til støtten.

”Den hurtige udbetaling af kompensation er en vigtig del af regeringens indsats for at hjælpe ordentlige og ansvarlige virksomheder så godt som muligt igennem coronakrisen," skrev erhvervsminister Simon Kollerup (S) sidste år i en pressemeddelelse og tilføjede:

”Derfor gjorde vi det også velvidende, at der på den måde også ville være nogle, der ville få udbetalt et beløb, de ikke er berettiget til. Men det betyder også, at vores indsats mod svindel i den efterfølgende kontrol skal være den bedst mulige.”

Øget risiko for fejl
Men kontrollen efter udbetalinger er blevet udskudt ad flere omgange og endnu ikke gennemført, lyder det onsdag fra Rigsrevisionen.

”Ministeriet burde have afdækket behovet for en tidlige­re efterkontrol af særligt risikable sager. Konsekvensen kan være en øget risi­ko for, at virksomheder kan have modtaget uberettiget kompensation, som det ikke vil være muligt for staten at få tilbagebetalt,” skriver Rigsrevisionen.

Det får de seks folkevalgte statsrevisorer til at konkludere, at der nu er behov for, at ministeriet nu bør skrue yderligere op for hastigheden.

”Der er nu behov for, at den udskudte efterkontrol bliver gennemført hurtigt og effektivt, så staten kan få tilbagebetaling fra de virksomheder, der uberettiget skulle have modtaget kompensation,” lyder det fra statsrevisorerne.

Altinget har kontaktet Erhvervsministeriet for en kommentar til sagen. 

,

Forrige artikel Sundhedsministeriet har indtaget en overraskende stor rolle i minksagen: Fredag afhøres Heunicke Sundhedsministeriet har indtaget en overraskende stor rolle i minksagen: Fredag afhøres Heunicke Næste artikel Forsvaret kræver Støjberg frikendt: “Der er ikke givet nogen instruks eller nogen ordre. Intet” Forsvaret kræver Støjberg frikendt: “Der er ikke givet nogen instruks eller nogen ordre. Intet”