Regeringstoppen modsætter sig Etisk Råd uden at blinke. Men rådsformand glæder sig alligevel over "kæmpestor" indflydelse

Det ligger regeringen helt frit for ikke at følge Etisk Råds anbefalinger, fastslår formand for rådet. Rådets rolle er at vejlede - ikke at bestemme, understreger han.

En politisk kommentator har opfordret til at nedlægge rådet. En kendt komiker mener, at tiden er løbet fra sådan et organ. Og et tidligere medlem af rådet langer ud efter diskussionsmiljøet.

Siden regeringstoppen præsenterede sine tanker om at vende den danske model for organdonation på hovedet, har debattører og meningsdannere undret sig over Etisk Råds rolle i samfundet.

Regeringens forslag er nemlig udtryk for lige præcis dét, som et stort flertal i Etisk Råd advarer imod. Og forslaget kommer bare et halvt år efter, at statsministeren åbnede en debat om aktiv dødshjælp – noget, som Etisk Råd også er modstander af.

Men ifølge rådets formand, Leif Vestergaard Pedersen, kan man ikke konkludere, at regeringen tilsidesætter Etisk Råds arbejde.

"Jeg ville være træt af det, hvis man overhovedet ikke kunne se, at regeringen havde skelet til, hvad Etisk Råd havde gjort," siger rådsformanden og fortsætter:

"Når jeg ser, hvad regeringen siger om organdonation, er jeg på ingen måde i tvivl om, at den har sat sig ind i og forholdt sig til Etisk Råds argumenter. At man så ikke er enig med, hvad et flertal i rådet tilkendegiver, ligger helt frit for. Det er jo ikke os, der skal bestemme. Det er os, der skal vejlede og give inspiration til debatten."

{{toplink}}

Ude af trit?

Netop debatten om organdonation viser faktisk, at Etisk Råds arbejde er relevant, påpeger Leif Vestergaard Pedersen.

Politikere, der er uenige med regeringen, bruger Etisk Råds udtalelse som belæg for, hvorfor regeringen er galt på den. Og journalister bruger ligeledes udtalelsen, når der stilles kritiske spørgsmål til regeringspartierne.

"Så der bliver lyttet rigtig meget til, hvad vi siger," konkluderer Leif Vestergaard Pedersen og uddyber:

"Jeg bliver i virkeligheden indimellem ked af, at folk har det på den måde, at hvis man ikke får det, som man har sagt, har man ingen indflydelse. Vi har kæmpestor indflydelse. Det kan godt være, at det ikke bliver, som et flertal har anbefalet, men det er ikke formålet med Etisk Råd."

Kan det have noget at gøre med, at Etisk Råd er ude af trit med både politikere og befolkning?

"Hvis man med det mener, at vi ikke siger det samme som befolkningen, er det jo rigtigt. Hvis man synes, at Etisk Råd skal gøre det, kan man jo erstatte Etisk Råd med jævnlige opinionsundersøgelser. Det synes jeg ikke, at man skal."

Mest suverænitet i nuværende model

Selvom Leif Vestergaard Pedersen føler sig lyttet til, har regeringen altså valgt at gå en anden vej på organdonationsområdet.

Det er endnu uvist, hvad regeringen konkret forestiller sig, men den foreslår i hvert fald at vende ordningen på hovedet, så danskere aktivt skal melde sig fra som organdonor frem for at melde sig til.

Det er der en helt særlig grund til, at Etisk Råd er modstander af, lyder det.

"Helt grundlæggende læner vi os i Etisk Råd meget tæt op ad princippet i sundhedsloven om, at den enkelte skal bestemme for sig selv så meget som muligt," forklarer Leif Vestergaard Pedersen.

"Når vi afvejede modellerne over for hinanden, sagde vi, at den model, der stærkest lever op til ønsket om at give stor suverænitet og egenbestemmelse til patienten, er den nuværende model," siger han.

Der er desuden heller ikke noget belæg for, at en ændring af modellen vil give et større antal organer, der kan udtages til donation, understreger rådsformanden.

Forrige artikel V-borgmester i København: Mit parti har fokuseret for meget på landmændene og for lidt på storbyvælgerne V-borgmester i København: Mit parti har fokuseret for meget på landmændene og for lidt på storbyvælgerne Næste artikel Internationale ngo’er: Dansk Libyen-afsløring bør få andre lande ud af busken om mulige civile drab Internationale ngo’er: Dansk Libyen-afsløring bør få andre lande ud af busken om mulige civile drab