Regeringsdannelse udskudt to-tre dage

REGERINGSFORHANDLINGER: S, SF og R nærmer sig et fælles regeringsgrundlag, og risikoen for, at de Radikale springer i målet svinder dag for dag. Planen om at præsentere en ny regering fredag kan næppe holdes, og søndag eller mandag er nu de bedste bud.

Det går fremad, men i langsommere tempo end forventet.

Sådan er situation netop nu ved de hemmelighedsomgærdede forhandlinger mellem ledelsen af Socialdemokraterne, SF og De Radikale på det efterhånden legendariske fremtidshotel Crowne Plaza i Ørestaden.

Indtil for et par dage siden var håbet fortsat, at en ny regering kunne præsenteres senest fredag. Men der er stadig for mange af de berygtede "knaster" tilbage, og det mest realistiske er lige nu, at en Thorning-regering først ser dagens lys søndag eller mandag.

Umiddelbart vil det være lidt besværligt at præsentere en ny regering søndag, fordi  overdragelsesforretningerne - fra den afgående til den tiltrædende minister - kræver en vis bemanding i de enkelte ministerier. Men som en central kilde udtrykker det, er dette hensyn "totalt underordnet" de øvrige hensyn i regeringsforhandlingerne.

Dramaet fik en tand for meget
Når forhandlingerne om et regeringsgrundlag trækker ud, skyldes det ikke, at det er helt åbent spørgsmål, om De Radikale kommer med i en ny regering eller ej. Sådan som det enkelte steder er blevet antydet i løbet af det sidste døgn.

Det er stadig langt mest sandsynligt, at den radikale leder Margrethe Vestager fører sit parti i regering, men af forhandlingstaktiske årsager er det klogt af De Radikale at lade en bagdør stå åben til det sidste.

For så længe der er den mindste usikkerhed om den radikale deltagelse, stiger Vestagers chancer for at få yderligere indrømmelser. Men reelt er der næppe mere end ti procents chance for, at De Radikale vælger at stå uden for en ny regering.

Tilknytningskrav stadig uafklaret
Langt fra alle politikområder er faldet endeligt på plads endnu. F.eks. foregår der stadig fægtninger på udlændingeområdet, hvor De Radikale står hårdt på at få opblødt tilknytningskravet ved familiesammenføringer.

Her er det vigtigt for Socialdemokraterne, at en ændring ikke fører til betydelig større tilstrømning af ikke-vestlige indvandrere til Danmark. For i så fald kommer Helle Thorning-Schmidt (S) i direkte strid med de løfter, hun gang på gang har afgivet.

Problemet med boligpakken
Der er også til det sidste spænding om den boligpakke, som Socialdemokraterne og SF fremlagde, umiddelbart før valgkampen gik i gang. Udspillet fra S-SF ødelagde effektivt Lars Løkke Rasmussens (V) opspil til valgkampen, men det vakte almindelig undren, at Thorning også efter valget "garanterede" for gennemførslen af dette taktisk betingede udspil.

Efter Altinget.dks oplysninger har boligpakken indtil videre ikke for alvor været inde i forhandlingerne, og der spekuleres nu på, om Thorning reelt har opgivet pakken, som De Radikale er lodret imod.

En anden mulighed er, at Thorning har gemt boligpakken til allersidst i forløbet. Er det tilfældet, kan det yderligere komplicere sagen, for i så fald ventes De Radikale at genåbne andre politikområder som svar.

Sidste deadline
Mens præsentationen af en ny regering uden problemer kan skydes til mandag, er det til gengæld den ultimative deadline. Tirsdag åbner Folketinget, og det vil være decideret ydmygende for Thorning, hvis det bliver Lars Løkke Rasmussen, der som fungerende statsminister skal holde åbningstalen.

Hvis forhandlingerne skrider frem efter den reviderede køreplan, overvejes det at fremlægge regeringsgrundlaget søndag og fremstille selve regeringen mandag. Det er dog langt fra sikkert, at denne model følges.

Forrige artikel K-gruppen har konstitueret sig - Benedikte Kiær ny politisk ordfører K-gruppen har konstitueret sig - Benedikte Kiær ny politisk ordfører Næste artikel 28-års regel ændres til 26-års regel 28-års regel ændres til 26-års regel