Regeringen vil give rekordstor del af bistand til nødhjælp

FINANSLOV: Den humanitære hjælp forventes i 2016 at snuppe den største del af dansk udviklingsbistand i mange år. Men når regeringen samtidig skærer i bistanden, stiger behovet for nødhjælp på sigt, lyder kritikken.

Alt tyder på, at 2016 bliver året, hvor Danmark bruger den største andel af udviklingsbistanden på mad, telte og medicin til nødlidende mennesker i flere år.

Regeringen går efter at sænke udviklingsbistanden fra 0,87 til 0,7 procent af BNI uden at skære i nødhjælpsindsatsen til verdens humanitære brandpunkter som Syrien og Sahel-provinsen.

Og hvis regeringen får magt, som den har agt på de to områder, vil i alt ca. 12,5 procent af den samlede danske udviklingsbistand gå til nødhjælp i 2016, når regeringen præsenterer sin finanslov i inden Folketinget åbner i starten af oktober

Det er den højeste andel siden 2010, hvor godt otte procent var afsat til nødhjælp på finansloven.

Stigningen afspejler ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) den globale flygtningekrise med over 60 millioner mennesker på flugt og den akutte krise med flygtninge og migranter, der søger mod Europa.

”Vi tilpasser os virkeligheden ude i verden, og der er massivt behov for humanitær bistand i nærområderne både i forhold til konflikten i Syrien, men også i for eksempel Sydsudan og Yemen,” lyder det i en kommentar til Altinget.

I alt er der afsat 1.775 mio. kr. på finansloven til nødhjælp i år, som er det højeste niveau nogensinde. Og det ”historisk høje niveau” går regeringen efter at fastholde på finansloven for 2016, lover Kristian Jensen.

(Artiklen fortsætter efter grafen)

DF: Måske mere
Udviklingsordfører i Dansk Folkeparti, Claus Kvist Hansen, er enig i, at man skal friholde nødhjælpen fra besparelser – og han afviser ikke, at der kan blive behov for endnu højere nødhjælpsramme i fremtiden.

”Det handler om at bruge pengene, hvor det er mest akut, og hvor man får mest for pengene her og nu. Og lige nu er der ingen tvivl om, at der er behov for penge til nødhjælp i især nærområderne,” siger han og fortsætter:

”Vi skal sætte ind i de brandpunkter, der ligger i det nære Mellemøsten og det nordlige Afrika, fordi det tyder på, at det er her, flygtningestrømmene kommer fra. Og situationen ser ikke ud til at aftage. Derfor kan der være god grund til at hæve rammen.”

Venstre-regeringen vil ligesom Liberal Alliance og Dansk Folkeparti reducere udviklingsbistanden til 0,7 procent. De Konservative vil nøjes med en reducering til 0,8 procent.

Vand på brændende bygning
SR-regeringen afsatte ca. 17,7 mia. kr. til udviklingsbistand i 2015. Hvis bistanden allerede i år var sænket til 0,7 procent, ville man have 14,24 mia. kr. tilbage. Det svarer til en besparelse på 19,5 procent.

Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov, langer hårdt ud efter regeringens annoncerede besparelser på flere milliarder kroner, som hun anser for urealistiske at nå allerede næste år.

Men hvis man endelig skal spare, så er Mette Gjerskov enig i, at nødhjælpen skal friholdes nedskæringer.

”Man må jo starte med at kaste vand på den brændende bygning,” som hun siger.

Kortsigtet 
Mette Gjerskov kalder timingen for besparelser på udviklingsbistanden et ”kæmpe problem”. Det skyldes, at FN står over for at vedtage nye verdensmål om blandt andet at udrydde fattigdom inden 2030 – officielt kaldet bæredygtighedsmålene, der ifølge hende alle sammen skal finansieres af udviklingsbistand.

”I den nuværende flygtningesituation er der selvfølgelig brug for kortsigtet nødhjælp, der handler om at give dem tag over hovedet. Men vi skal også give mennesker et håb om en bedre fremtid i deres eget land. Og det håb kommer ikke ud af den blå luft,” siger hun.

Besparelserne går nemlig udover den langsigtede fattigdomsbekæmpelse og udviklingsarbejdet, der skal skabe håbet, mener Mette Gjerskov.

Finansloven med regeringens politiske prioriteter bliver præsenteret i slutningen af september. 

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling. Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Alternativet: Flere penge til nærområderne Alternativet: Flere penge til nærområderne Næste artikel Løkke: Jeg kan ikke forstå, man ikke vil have asyl her Løkke: Jeg kan ikke forstå, man ikke vil have asyl her