Regeringen kan komme i mindretal med integrationsplan

AKTIVERING: Kun SF støtter regeringens integrationsplan, der behandles i Folketinget tirsdag. Forslaget får kritik fra både de borgerlige partier og Enhedslisten. Dermed er det et åbent spørgsmål, hvordan regeringen vil finde flertal for sit forslag.

Tirsdag går beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i Folketingssalen for at søge opbakning til regeringens integrationsplan, som regeringen med al hast sendte i Folketinget. Men det bliver svært.

Regeringen har nemlig ikke sikret sig et flertal bag sit lovforslag, der skal give flygtninge og indvandrere en ny job-indsats, der er mere rettet mod virksomhederne.

Konkret skal forslaget sikre, at der igangsættes 30.000 flere forløb over to år, hvor indvandrere og flygtninge er i eksempelvis løntilskudsjob, nyttejob eller virksomhedspraktik.

Ved tidligere reformer af beskæftigelsesindsatsen har regeringen allieret sig med flere af de blå partier, men denne gang bliver tommelfingeren vendt nedad i den borgerlige blok.

Venstre støtter ikke forslaget, blandt andet fordi det fjerner kravet om aktivering for jobparate ledige på 37 timer om ugen. I stedet skal der ifølge forslaget indføres et nyt 10-timers-krav sammen med den virksomhedsrettede indsats, der bliver obligatorisk.

Det sender et forkert signal, mener Venstre.

”Jeg synes, det er et mærkeligt signal at sende til både flygtninge og kommuner, at vi på Christiansborg i og for sig er tilfredse med, at fuldt funktionsdygtige flygtninge arbejder 10 timer om ugen. Det er simpelthen ikke håndfast nok,” siger partiets integrationsordfører Martin Geertsen.

Heller ikke Liberal Alliance, Konservative eller DF støtter regeringens forslag.

EL siger også nej

I stedet for at se til blå blok, kan regeringen forsøge at hente et smalt rødt flertal. I så fald skal Enhedslisten med, men også her afviser man at stemme for den nye integrationsplan.

”Der er nogle gode ting i forslaget, men det indeholder også en forestilling om, at man skal sende flygtningene ud som gratis eller billig arbejdskraft i virksomhederne. Det, mener vi, er dårlig integration,” siger kommunalordfører Finn Sørensen, med henvisning til at de ledige skal i virksomhedspraktik, løntilskud og nyttejob.


Kun SF er umiddelbart klar til at støtte regeringens plan, og det er et åbent spørgsmål, hvordan beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen vil skaffe flertal for sit forslag.

Hos regeringen har beskeden hidtil været, at man tager den udbredte modstand mod forslaget med ro. Skulle forsøget på at samle flertal om forslaget mislykkes, er det dog heller ikke nødvendigvis en dårlig nyhed for regeringen.

”Selv hvis der ikke kommer et forlig, kan regeringen bruge udspillet som sin fælles platform i en valgkamp. Og det er ikke en helt dårlig platform: S og R kan med hver sin retorik sælge integrationsudspillet til deres egne vælgere og med det i hånden vise, at de tager problemet med den ringe ikke-vestlige beskæftigelse alvorligt,” lød vurderingen fra politisk kommentator Erik Holstein, da regeringen tidligere på foråret fremlagde sit udspil.

Regeringens forslag til en ny integrationsindsats behandles første gang i Folketingssalen tirsdag.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Thorning om synagoge-overvågning: Jeg gengav de oplysninger, jeg fik Thorning om synagoge-overvågning: Jeg gengav de oplysninger, jeg fik Næste artikel V: Vi bør støtte Camerons opgør med konventionsregimet V: Vi bør støtte Camerons opgør med konventionsregimet