Regeringen går efter ekstra SU-år og hjemmeboende

SU-REFORM: Regeringen ventes tirsdag at præsentere sit udspil til SU-reform, som lægger op til en halvering af det ekstra SU-år for studerende, som har holdt lang studiepause efter ungdomsuddannelsen. Hjemmeboende og forsinkede studerende rammes også af besparelser.

Mandag løftede regeringen sløret for flere dele af det kommende udspil på SU-området. Tirsdag forventes det, at regeringen præsenterer sit samlede udspil.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) lægger op til besparelser på SU'en i det ekstra studieår på de videregående uddannelser for studerende, der har holdt mere end to års pause mellem ungdomsuddannelse og videregående uddannelse.

Regeringen vil også begrænse muligheden for at være forsinket mere end et halvt år på studiet og stadig være berettiget til SU. I dag kan man være et år forsinket.

Samtidig vil regeringen skære i SU'en for hjemmeboende mellem 20 og 23 år, som får en markant lavere ydelse. Det skriver TV2 News.

Enhedslisten i det røde felt
Regeringens udspil får allerede nu en hård medfart af Enhedslisten, der allerede ved lanceringen af forslaget om at skære i det ekstra års SU for studerende med mere end to års sabbat. Det forslag karakteriseres af Enhedslisten som straf af de studerende, der bliver forsinkede.

SU-ordfører Rosa Lund var hurtig til at kalde regeringens oplæg "dumt" på Twitter, mens uddannelesminister Morten Østergaard flere gange i løbet af mandagen udtalte, at forslaget kun kommer til at ramme mindre end tre ud af ti studerende.

På den modsatte fløj i Folketinget åbner Venstre for en aftale med regeringen, selv om forslaget ligger langt fra Venstres eget forslag om helt at droppe det ekstra SU-år.

Samtidig med besparelserne på SU-systemet har uddannelsesminister Morten Østergaard mandag præsenteret en række initiativer, der skal gøre det lettere for de studerende at komme igennem studierne på normeret tid.

Blandt andet skal universiteterne stramme op på sagsbehandlingen, når studerende skifter fra en uddannelsesinstitution til en anden.

Forrige artikel De unge flygter fra S De unge flygter fra S Næste artikel Eksperter: Folkeskolen er ikke bygget til lange skoledage Eksperter: Folkeskolen er ikke bygget til lange skoledage