Regeringen erkender: PSO-afgiften eksploderer

FREMSKRIVNING: Da energiaftalen blev indgået i 2012, skulle PSO-afgiften finansiere 1,3 milliarder kroner af aftalen i 2020. I regeringens nye fremskrivning er det opjusteret til mere end tre milliarder. Venstre er bekymret, men ministeren er fortrøstningsfuld.

Siden energiaftalen blev indgået i marts 2012, har forudsætningerne ændret sig. Det erkender regeringen nu i et skriftligt svar til Venstres Lars Chr. Lilleholt. I svaret har regeringen lavet et opdateret skøn over de samlede finansieringsomkostninger af energiaftalen fra 2012, og den viser en betydelig stigning:

Da aftalen blev indgået i 2012 blev man enige om, at den årlige finansiering skulle ende på 3,5 milliarder kroner i 2020, men den nye fremskrivning viser, at det tal i stedet bliver 4,9 milliarder kroner.

Stigningen skyldes hovedsageligt, at den finansiering til aftalen, som kommer fra PSO-afgiften med den nye fremskrivning ventes at stige betydeligt - så i stedet for at ende på 1,3 milliarder kroner i 2020 nu forventes at ende på 3,2 milliarder kroner. Det sker selvom partierne bag energiaftalen har nedjusteret udbygningen af biogas, hvilket giver en besparelse i PSO-omkostninger, fremgår det af regeringens svar.

V: Skal tilbage til aftale-niveau
Den store stigning i afgiften bekymrer Venstres klima- og energiordfører Lars Chr. Lilleholt.

"Jeg møder mange virksomheder, særligt i de energitunge og konkurrenceudsatte erhverv, hvor PSO-afgiften er et rigtig stort problem. Det er nødvendigt at få den bragt ned igen på det niveau, som vi oprindeligt aftalte med energiaftalen," siger Venstres ordfører.

Regeringen har med sit udspil til en vækstaftale foreslået en nedsættelse af PSO-afgiften, og der er dermed for alvor taget hul på diskussionerne. Lars Chr. Lilleholt fortæller, at Venstre gerne ser en aftale, hvor der på kort sigt findes en finansiering uden for energiaftalen, men at en sænkelse af afgiften på længere sigt bør findes inden for selve energiaftalen.

Helveg: Aftale ikke blevet dyrere
Men regeringen ønsker ikke at at skære i selve energiaftalen.

Ifølge klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er stigningen i PSO-afgiften noget andet, end at energiaftalen er blevet dyrere.

"Det er jo ikke, fordi de vindmøller, vi stiller op, er blevet dyrere, end vi regnede med. Projektet er ikke blevet dyrere, selvom vi skal indkræve mere i PSO-afgift," siger ministeren og fortsætter:

"Det har hele tiden været meningen, at beløbet til energiaftalen skal findes over det beløb, vi betaler på elregningen, og over PSO-afgiften. Vores fremskrivning viser, at fordelingen forskubber sig, så man nu skal betale mindre for den rene elpris, men mere over PSO-afgiften, som stiger, når elprisen falder," siger Rasmus Helveg Petersen.

Problem for få
Umiddelbart er det ikke et problem, for den samlede energiregning vil for de fleste være den samme, ifølge klima- og energiministeren.

"De fleste vil ikke opleve, at de skal have flere penge op ad tegnepungen på grund af den her udvikling. Men der, hvor vi står med en udfordring, det er, hvis du er en virksomhed, som bruger meget energi i produktionen og er i konkurrence med udenlandske virksomheder. For de udenlandske virksomheder mærker kun en faldende elpris og ikke vores stigning i PSO-afgiften," siger Rasmus Helveg Petersen.

Men det problem mener ministeren, at regeringen er ved at tage hånd om med sit udspil til vækstaftalen.

"Det er netop det, vi adresserer i forhandlingerne om vækstaftalen," siger han.

Forrige artikel De borgerlige retter skytset mod hf De borgerlige retter skytset mod hf Næste artikel Folketingsudvalg vil styrke danskernes datasikkerhed Folketingsudvalg vil styrke danskernes datasikkerhed