Regering i ko-vending om kommunal forebyggelse

FOREBYGGELSE: Regeringen er nu tilsyneladende overbevist om, at den kommunale medfinansiering vil få kommunerne til at forebygge. S og SF erklærede sidste år tiltaget for ubrugeligt og skadeligt. Venstres ordfører undrer sig.

For under et år siden stemte S og SF nej til VK-regeringens lovforslag om en ny model for den kommunale medfinansiering. Begrundelsen var, at den kommunale medfinansiering ikke fungerer.

Men nu regner regeringen med, at tiltaget virker. Det fremgår af et svar, som sundhedsministeren har givet Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, der havde stillet et spørgsmål om kommunernes forebyggelsesindsats.

Den kommunale medfinansiering er indført for at sikre kommunerne et større økonomisk incitament til at forebygge sygdom og genindlæggelser.

Fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) skrev blandt andet i sit svar: 

"Herudover er jeg overbevist om, at vi med den nye kommunale medfinansieringsmodel, hvor det kommunale grundbidrag til regionerne pr. 1. januar 2012 blev afskaffet og omlagt til kommunal aktivitetsbestemt medfinansiering, i endnu øjere grad tilskynder kommunerne til at gøre en ekstra indsats for at forebygge eks-hjertepatienters træk på regionale sundhedsydelser," hed det blandt andet i svaret.

V: Klassisk S-SF-vending
Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, undrer sig meget over dette svar. Hun var ordfører på det lovforslag, der sidste år skulle ændre den kommunale medfinansiering.

Hun husker tydeligt, at blandt andet Socialdemokraterne og SF var skarpe modstandere af den kommunale medfinansiering, der blev indført samtidig med kommunalreformen i 2007 og justeret med en lovændring, der blev vedtaget 1. juni 2011.

"Som på så mange andre områder, så siger regeringspartierne et før valget og mener noget andet efter valget. Først var den nye kommunale medfinansieringsmodel helt forfærdelig. I dag er man overbevist om, at den virker og tilskynder kommunerne til at gøre en ekstra forebyggelsesindsats," siger Sophie Løhde.

Kritik før valget
I betænkningen før loven om ændringen af den kommunale medfinansiering slog både Socialdemokraterne og SF fast, at den kommunale medfinansiering og den foreslåede ændring var nytteløs.

"Regeringens medfinansieringsmodel har i forvejen spillet fallit og har ikke fået kommunerne til at forebygge mere. Ændringsforslagene vil ikke gøre nogen forskel andet end at medføre øget bureaukrati, mere kassetænkning og færre penge til velfærd i kommunerne," hed det i SF's betænkningsbidrag.

Og regeringspartneren var lige så kritisk i dens argumentation for at stemme nej.

"Socialdemokratiet kan ikke støtte lovforslaget, da det i bedste fald ikke vil have nogen effekt og i værste fald vil få store konsekvenser for de kommuner, hvor andelen af borgere, der ofte er syge, er stor og for de kommuner, hvor behovet for forebyggelsestiltag er stort," hed det i Socialdemokraternes betænkningsbidrag, kort før lovforslaget skulle vedtages.

Krag: Ingen kovending her
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser, at regeringen er vendt på en tallerken.

"Der er ikke tale om en kovending. Nu er forslaget jo vedtaget, og så bliver vi nødt til at tage bestik af virkeligheden - at medfinansieringsmodellen nu er indarbejdet i de kommunale budgetter og derfor ikke kan laves om fra den ene dag til den anden," skriver Astrid Krag i et skriftligt svar til Altinget og fortsætter:

"Det er rigtigt, at SF og S stemte imod forslaget. Som det fremgår af besvarelsen på et tidligere spørgsmål (se linkboks) gjorde vi det, da vi ikke mener, at forslaget kan stå alene som løsning på den forebyggelsesudfordring, som vi står over for. Derfor vil regeringen bl.a. indføre mål for kommunernes forebyggelsesindsats. Det står vi fuldstændig ved. Og så vil vi naturligvis se på erfaringerne." 

Den kommunale medfinansiering har ikke kun delt vandene på Christiansborg. Danske Regioner har tordnet mod den kommunale medfinansiering, mens KL især har rost den kommunale medfinansiering efter den seneste ændring. Heller ikke eksperterne er enige om brugbarheden af den kommunale medfinansiering.

En af regeringens mest brugte rådgivere på sundhedsområdet, professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra SDU, har fra start været stærkt skeptisk over for, om den kommunale medfinansiering reelt ville sikre mere forebyggelse og sikre en samfundsmæssig besparelse.

Forrige artikel Bredt flertal: Danske sommerhuse kun til danskerne Bredt flertal: Danske sommerhuse kun til danskerne Næste artikel Kampen om miljø-opgaverne Kampen om miljø-opgaverne