Radikalt bagland vil ikke med i S-SF-regering

BAGLAND: En rundspørge foretaget af Berlingske Research viser stor modvilje hos R-baglandet mod et regeringssamarbejde med S og SF.

I fredags offentliggjorde Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) deres fælles skatteudspil og satte en tyk streg under de to partiers politiske alliance.

Samtidig meldte de to partiledere ud, at De Radikale ikke vil kunne få indflydelse på S og SF's skatte- og udlændingepolitik, hvis oppositionen skulle få flertal efter næste valg.

Det er denne udmelding, der får det radikale bagland til at vende sig bort fra et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne og SF.

Berlingskes rundspørge viser, at 77 procent af de radikale lokalformænd ser det som uacceptabelt, at De Radikale ikke vil kunne få indflydelse på skatte- og udlændingepolitikken. Af dem mener tre ud af fire, at De Radikale ikke bør indgå i en regering på de vilkår, mens ingen dog ønsker at pege på en borgerlig statsminister.

Urealistisk med De Radikale i regering
"Det er problematisk, når vi ikke kan få hjerteblodet med ind i en regering. Så er det måske bedre at stå udenfor. Men vi vil fortsat af med VKO-flertallet," siger Jan Tækkemand, radikal lokalformand i Vejle, til Berlingske Tidende.

Socialdemokraternes politiske ordfører siger, at de fortsat byder De Radikale velkommen i en regering, men skatte- og udlændingepolitikken vil de ikke kunne få indflydelse på.

Med Socialdemokraternes udmelding anser professor på Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, Tim Knudsen, det ikke som realistisk, at De Radikale vil kunne indgå i et regeringssamarbejde.

"Hvis valget falder sådan ud, at oppositionen danner flertal, så er de bundet til at være støtteparti, men de kan ikke blive andet. De kan ikke gå ind i regeringen, og efter min mening risikerer de efter et valg at have færre mandater," siger han til BT.

De Radikales ambition er fortsat at komme i regering, men folketingsgruppens næstformand Morten Østergaard slår i Berlingske Tidende fast, at ønsker S og SF at gøre brug af de radikale stemmer, så kræver det indflydelse.

Forrige artikel Danskerne: Fingrene væk fra efterlønnen! Danskerne: Fingrene væk fra efterlønnen! Næste artikel Politisk røre over københavnsk stormoské