Radikale uenige om dagpenge

ARBEJDSMARKED: 20 af 70 radikale folketingskandidater ønsker at forkorte genoptjeningsperioden for dagpenge. Partileder Morten Østergaards holdning er den stik modsatte. Han er imod hurtigere genoptjening.

Spørgsmålet om genoptjening af dagpenge har hjemsøgt regeringen i store dele af dens snart fire år ved magten.

Radikale har stået fast på, at den nuværende periode for genoptjening af dagpenge på 52 uger ikke skal forkortes. Men flere end hver fjerde af partiets folketingskandidater mener det stik modsatte. Det viser en opgørelse af de radikale folketingskandidaters svar i Altinget og DR's kandidat-test.

Her har 20 ud af 70 kandidater svaret, at de er enten helt eller delvist enige i, at man hurtigere skal kunne genoptjene retten til dagpenge.

Østergaard uenig
Den radikale leder, Morten Østergaard, har i testen derimod svaret, at han er helt uenig i, at der bør være en kortere genoptjeningsperiode. Som forklaring skriver han:

"Jeg mener som udgangspunkt, det er rimeligt, at man efter to år på dagpenge skal arbejde fire måneder om året over en periode på tre år for at genoptjene retten til dagpenge."

Fire radikale kandidater har svaret, at de er 'helt enige' i, at der bør være hurtigere genoptjening, nemlig Abir Al-kalemji, Bjørn Bjerrehøj, Erika Asmuss og Ole Lynggaard Jørgensen.

Sidstnævnte er opstillet i Sydjyllands storkreds. Han giver i testen denne forklaring:

”Man skal kunne stole på, at det er muligt at kunne holde et minimum af indkomst. Det er også afgørende for de, der er i arbejde – hvis de skal støtte et selvbærende økonomisk opsving,” skriver Ole Lynggard Jørgensen.

Ny melding om stramninger
Morten Østergaard er fredag på banen med en melding om, at dagpengereglerne bør strammes yderligere. Han har særligt kig på rådighedsreglerne.

De siger blandt andet, at man aktivt skal søge job og være klar til at modtage et job, så snart det bliver tilbudt. Gør man ikke det, kan man risikere en karantæneperiode, hvor man ikke får udbetalt dagpenge.

Det radikale ønske om stramninger har fået SF-formand Pia Olsen Dyhr til at stille spørgsmålstegn ved, om Radikale kan indgå i en regering med Socialdemokraterne, hvis rød blok genvinder regeringsmagten.

Finansminister Bjarne Corydon (S) reagerer anderledes roligt på udmeldingen.

”Jeg har total respekt for De Radikale og deres synspunkter. Jeg hører ikke noget nyt i det, de siger i dag,” sagde han ved lanceringen af Socialdemokraternes valgoplæg fredag.

Sidste år fremrykkede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) den dagpengekommission, der er nedsat for at give et bud på fremtidens dagpengesystem. Efter planen kommer kommissionens forslag til september.

Prøv Altinget og DRs kandidat-test her.

Forrige artikel Spindoktor bliver TV 2-vært Spindoktor bliver TV 2-vært Næste artikel Jelved: Jelved: "Man skal ikke gå og samle på nederlag"