Radikale kan blive kongemager i KL

FORMANDSKAB: Det nye lokalpolitiske danmarkskort skaber forskydninger i KL's bestyrelse og tvivl om, hvorvidt formandsposten skal tilfalde S eller V. Radikale kan sidde på det afgørende mandat. (OPDATERET)

Radikale ser ud til at lande i sin yndlingsposition i KL's bestyrelse som den berømte tunge på vægtskålen. Efter tirsdagens valg står det otte-otte i den 17 mand store bestyrelse mellem S, SF og EL på den ene side og V, DF og K på den anden side.

Dermed kan det ene mandat, som Radikale har fået i kølvandet på valget, få afgørende indflydelse. Og det skal udnyttes fuldt ud, slår Daniel Nyboe Andersen fast. Han er byrådsmedlem for Radikale i Aalborg og en del af partiets forhandlingstrojka i KL, som også tæller partiets nyvalgte borgmester i Rebild, Leon Sebbelin, og beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev.

For ikke at ødelægge sin egen forhandlingsposition vil han ikke melde ud, om partiet vil pege på en socialdemokrat eller en venstremand som formand for KL's bestyrelse.

"Vi går efter at få mest mulig indflydelse. Vi ved endnu ikke præcis, hvem kandidaterne bliver, og det må blive de kommende forhandlinger, som afgør hvor vi peger hen," siger Daniel Nyboe Andersen.

Men vil det ikke sende et besynderligt signal, hvis I vælger at pege på en borgmester fra Venstre, når I støtter en socialdemokratisk statsminister?

"Nu handler det her først og fremmest om kommunalpolitik og om, hvem vi er mest enige med, og hvor vi får mest indflydelse. For os er det ikke afgørende, om formandsposten går til den ene eller anden side," siger Daniel Nyboe Andersen.

Formand vil fortsætte
Toppolitikere i Venstre har peget på Hernings borgmester, Lars Krarup, som partiets favorit til posten. Lars Krarup har dog sået tvivl om, hvorvidt han overhovedet kandiderer til posten. Til gengæld vil KL's nuværende formand gerne pege på sig selv som kandidat.

"Det er jeg i kraft af, at jeg er KL-formand. Og blandt socialdemokraterne i bestyrelsen er der enighed om, at jeg går i gang med at forhandle, så snart vi kender lidt mere til valgets endelige resultat," siger Erik Nielsen.

Vil det overraske dig, hvis Radikale peger på en venstreborgmester som formand? 

"Når man har været i politik i mange år, ved man jo godt, at når der er forhandlinger i gang, så kan man ikke sige noget om den slags. Og det sker jo allerede mange steder ude i landet, at man konstituerer sig på kryds og tværs," siger Erik Nielsen.

Dansk Folkeparti kan dog være en potentiel joker. Med sine to mandater kan partiet danne et alternativt flertal med S, SF og EL.

Artiklen er opdateret med kommentarer fra KL's formand, Rødovres borgmester Erik Nielsen (S) kl 14.00. 

Forrige artikel Nye borgmestre på plads: Her er magten tippet Nye borgmestre på plads: Her er magten tippet Næste artikel Dyremose gør comeback i Folketinget Dyremose gør comeback i Folketinget