Radikale har mistet over 10.000 stemmer til Løkke i valgkampens første uge

Sofie Carsten Nielsen og Radikale taber stemmer til både højre og venstre, viser ny undersøgelse af vælgervandringer. Vi skal til at tale om politik i stedet for proces, siger politisk ordfører Andreas Steenberg.

Den nedadgående valgkamps-spiral for Sofie Carsten Nielsen og Radikale ser ud til at fortsætter for fuld styrke.

Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden folketingsvalget i 2019, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

Den radikale nedtur sker i høj grad på grund af Lars Løkke Rasmussen, der med sit nye parti Moderaterne har gjort Radikale rangen stridig som det vigtigste midterparti i dansk politik.

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valget – efter en hård radikal trussel om at vælte regeringen – har Sofie Carsten Nielsen og hendes parti mistet mere end 10.000 stemmer til netop Moderaterne og Lars Løkke Rasmussen, viser Kasper Møller Hansens tal. Helt præcist er der tale om 11.210 vælgere, hvis man sammenligner med den seneste måling, der blev lavet i dagene op til valgudskrivelsen.

Alt i alt har Radikale tabt 25.886 vælgere til den tidligere statsminister, der især har markeret sig med et budskab om, at han kun vil lægge stemmer til en regering med deltagelse af både rød og blå partier.

Det mener Sofie Carsten Nielsen også. Men modsat Lars Løkke Rasmussen peger hun entydigt på Mette Frederiksen som statsminister.

Radikales politiske ordfører Andreas Steenberg er selvsagt ærgerlig over situationen. Som årsag peger han på, at "det har handlet meget om proces for vores vedkommende".

"Nu har vi fået det, vi ville. Mette Frederiksen har åbnet regeringsmagten op, og nu skal vi så til at tale politik, for det er klart, at det har vi manglet," siger Andreas Steenberg.

Han giver et par eksempler på de radikale slagvarer:

"Vi er det eneste parti, der har en konkret klimaplan til at nå en 80-procents CO2-reduktion i 2030. Vi har en 2030-plan, der både investerer i sundhed og uddannelse. Vi skaffer også hænder og finansiering til det. Vi skal til at tale politik og om, hvad en bred regering skal kunne. Det knokler vi videre med, og vi håber, at det er noget, mange vælgere vil støtte op om," siger han.

{{toplink}}

S har stjålet 35.000 vælgere

Netop Mette Frederiksen, der i øvrigt også går til valg på at danne en bred midterregering, har også lagt et dræn ind i den radikale vælgerbase.

Ifølge Kasper Møller Hansens tal har Sofie Carsten Nielsen mistet hele 35.325 vælgere til regeringspartiet sammenlignet med valget i 2019.

Lidt mere end 20.00 radikale er søgt mod SF, mens 18.672 er gået til Venstre. Konservative har hapset 16.424 vælgere, mens 9.132 er gået til Enhedslisten.

9.842 radikale vælgere har vendt list B snuden til fordel for Liberal Alliance.

Partiet har i alt mistet mere end 150.000 vælgere siden valget i 2019.

"Vi peger på Mette Frederiksen"

Den radikale krise afspejler sig også i det samlede snit af meningsmålinger, som Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget i løbet af valgkampens første uge.

Her står Radikale til 4,3 procent af stemmerne. I september var tallet på 5,6. Ved valget i 2019 fik Radikale 8,6 procent af stemmerne.

Læsningen er især dyster, fordi det netop er Radikale, der har udløst den nuværende valgkamp. Kort før sommerferien lod Sofie Carsten Nielsen forstå, at støttepartiet ville vælte regeringen, hvis ikke Mette Frederiksen havde udskrevet valg i forbindelse med Folketingets åbning. 

Den radikale melding kom som svar på den voldsomme kritik, som minkkommission præsenterede i slutningen af juni.

I forbindelse med Folketingets åbning kvitterede Mette Frederiksen for den melding, da hun afviste, at en SR-regering kunne komme på tale efter valget. Til det er de udlændingepolitiske forskelle for store, mener statsministeren.

Andreas Steenberg fastholder, at Mette Frederiksen er førstevalget for Radikale, selvom partiet har fået den kolde skulder.

"Vi peger på Mette Frederiksen. Vi kan se, at Venstre og Konservative ikke kan holde det yderste højre for døren," siger den politiske ordfører.

Vigtige forskelle på Radikale og Moderaterne

Andreas Steenberg, kan man forestille sig, at nogle måske straffer jer for at vælte Mette Frederiksens regering for så at pege på hende igen?

"Jeg ved ikke, hvad den konkrete årsag er, men vi ved jo, at folk stemmer ud fra politik og ikke proces. Det er det, vi er bedst til at tale om. Vi synes, at etpartiregeringen skulle gå af. Det betyder ikke, at Mette Frederiksen ikke kan lede en anden type regering med en anden politisk retning".

Kan du forstå, hvis der er nogle radikale, der frygter, at Lars Løkke Rasmussen er i gang med at overtage jeres position og gøre jer overflødige?

"Nej, jeg mener ikke, at vi er ved at blive overflødige. Vi har en klimaplan og en plan for sygehuse og uddannelse, og det har Lars Løkke Rasmussen ikke. Så der er bestemt nogle vigtige forskelle, når man kommer ned i den politiske substans".

Var det en fejl at vælte regeringen?

"Nej, det var der brug for. Nu går alle partier til valg på noget andet end en etpartiregering, og derfor har vi fået det ud af det, vi gerne ville, selvom vi ikke har fået så meget ud af det i målingerne," siger Andreas Steenberg.

Forrige artikel Se kortet: Rekordmange kan ikke stemme til folketingsvalget  Se kortet: Rekordmange kan ikke stemme til folketingsvalget  Næste artikel Ny vækst og historisk godt regnskab fra Alrow Media Ny vækst og historisk godt regnskab fra Alrow Media