Radikale får intet valgveto

VALG: Radikale skal ikke forvente at få indflydelse på, om folketingsvalget udskrives før eller efter sommer.

Situationen var højdramatisk.

Debatten trak ud til over midnat, og statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) så konflikten med de borgerlige som et ideelt udgangspunkt for at udskrive valg. Men meldingen fra Marianne Jelved (R) var ikke til at tage fejl af:

”Det er da helt i orden, I udskriver valg, men så kommer I til at gå til valg uden os,” lød den sylespidse kommentar fra den radikale leder.

Nyrup trak følehornene til sig og ventede et halvt år med valget.

Den dramatiske situation fra Folketingets åbningsdebat i 1997 bliver i disse dage trukket frem af både politikere og journalister på Borgen, når der igen og igen spekuleres på, om valget kommer før eller efter sommer.

Mens Socialdemokraterne begynder at stå godt i meningsmålingerne, ser det ret trist ud for Radikale, der står til et anseeligt tab. Det har ført til mange spekulationer om, at situationen fra 1997 kunne gentage sig, så Radikale igen får udskudt valgdatoen.

Ingen tjenester til gode
Men historien kommer ikke til at gentage sig her, oplyser centrale kilder til Altinget. Og det er der flere grunde til.

Dels er opfattelsen hos Socialdemokraterne, at de ikke ligefrem skylder regeringspartneren noget efter de smertelige indrømmelser til den tidligere radikale leder Margrethe Vestager. Nu har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på ingen måde tænkt sig at give Vestagers efterfølger, økonomiminister Morten Østergaard (R), veto, når det gælder valgdatoen.

Dels er Radikales position ændret drastisk siden dramaet i 97. Mens partiet i 90'erne stadig kunne svinge fra side til side i Folketinget, er den mulighed reelt udelukket nu. Så længe der ikke kan dannes et flertal uden om Dansk Folkeparti, får Radikale aldrig afgørende indflydelse i blå blok.

Derfor er Radikales egne prioriteter nu anderledes: Det er knap så vigtigt, hvor mange mandater partiet får, bare regeringen kan fortsætte - og Radikale derigennem kan skaffe sig konkret indflydelse. Så længe en valgudskrivelse ses som den bedste chance for regeringen som helhed, vil der ikke lyde de store radikale protester, selvom partiet isoleret set lider alvorlige tab.

I 2015 bliver valgdatoen fastlagt af en ganske lille socialdemokratisk inderkreds.

Forrige artikel Brosbøl lander bred vandsektor-aftale Brosbøl lander bred vandsektor-aftale Næste artikel Her er rapporterne om bankunionen Her er rapporterne om bankunionen