Radikal medlemsflugt fortsætter

MEDLEMSTAB: På kun to år har Radikale mistet mere end hver femte medlem, og partiets medlemstal er nu det laveste siden 2001.

Det er ikke et parti i sprudlende fremgang, den nye radikale leder Morten Østergaard har overtaget. Ganske vist har partiet fået afgørende dele af sin økonomiske politik trumfet igennem i regeringen, men partiet siver såvel i meningsmålinger som i medlemstal.

Tilbagegangen i meningsmålingerne på et par mandater er til at leve med, for i historisk sammenhæng ligger Radikale stadig relativt højt. Værre ser det ud med medlemstallet: Her er partiet nu nede på ca. 7.100 medlemmer, det laveste tal i 13 år.

Så sent som i 2012 kunne den daværende leder Margrethe Vestager glæde sig over, at Radikale Venstre efter det første år i regering var vokset til 9.100 medlemmer. Men på det tidspunkt havde der også udelukkende været radikale sejre i regeringssamarbejdet.

Sidenhen kom indgrebet i lærerkonflikten, der gjorde ondt på mange radikale kernevælgere, ligesom offentlighedsloven førte til kritik fra det radikale bagland.

Det gav sidste år til et betydeligt dyk i medlemstallet på hele 1.600 medlemmer. I år er tilbagegangen begrænset til 400 medlemmer, men pilen peger altså fortsat nedad. Dykket i medlemstallet siden 2012 er nu på hele 22 procent.

Prisen for at være i regering
Den radikale sekretariatschef Rasmus Grue Christensen understreger, at der er få, der aktivt forlader partiet:

"En stor del af nedgangen er kontingentrestancer fra folk, som vi håber vil betale igen. Det er ikke 400 aktive udmeldelser, vi ser her," siger Grue Christensen.

Men sådan er det jo hvert år ved denne tid, hvor I renser ud for dem, der ikke betaler ikke betaler kontingent?

"Ja, faldet er der naturligvis stadig. Men det er relativt normalt for os, at vi falder i tiden efter et folketingsvalg, mens vi stiger i månederne op til et valg. Det er også vores forventning, at vi kommer til at stige igen frem til det kommende valg." 

I har mistet over 20 procent af jeres medlemmer på kun to år. Så der er vel også politiske forklaringer på tilbagegangen?

"Det er klart, at der vil være nogle, der melder sig ud af politiske grunde, ikke mindst når man sidder i regering. Vi kan dog se en medlemsvækst igen på det allersidste, og vi har også en markant tilgang af flere frivillige, der ikke er medlemmer - samt individuelle donationer."

Så nedgangen i medlemstallet er ikke noget, der bekymrer jer?

"Vi vil naturligvis altid gerne have så mange medlemmer som muligt, men det er også fint, at der findes andre måder at engagere sig på," siger Radikales sekretariatschef.

Radikale holder landsmøde om en uge, i weekenden 20.-21. september.

Forrige artikel Analyse: USA er tilbage i Irak - ny udenrigspolitik på gamle flasker Analyse: USA er tilbage i Irak - ny udenrigspolitik på gamle flasker Næste artikel Analyse: Sverige på vej væk fra blokpolitik Analyse: Sverige på vej væk fra blokpolitik