Prognose: Pape står til valg på usikkert mandat

PROGNOSE: Den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, kommer i Folketinget på et hængende hår, viser ny prognose fra Søren Risbjerg Thomsen.

Selvom Konservative har svært ved at løfte sig i meningsmålingerne, er der alligevel lidt gode nyheder for partiets formand Søren Pape Poulsen (K). I en ny geografisk prognose af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen kan Pape nemlig se frem til at blive valgt i Vestjyllands Storkreds.

Det sker godt nok på et noget yderligt mandat, og partiets generelle tilbagegang betyder, at den politiske ordfører Mai Mercado til gengæld er i farezonen. Hun tager ellers det første konservative mandat på Fyn.

Også det konservative mandat i Nordsjælland – det, som Lars Barfoed fik ved sidste valg, og som 27-årige Mette Abildgaard nu er favorit til at tage – tabes med de nuværende målinger. 

Kan hurtigt ændre sig
Der skal dog ikke meget fremgang til for Konservative, før de to kvinder igen står til valg. Men det kan til gengæld vise sig at gå ud over Pape i Vestjylland.

Den store usikkerhed omkring placeringen af de konservative mandater skyldes valgmatematik:

Konservative står ikke stærkt nok noget sted i landet til at hente et kredsmandat – alle de syv mandater, partiet står til, skal i stedet fordeles som "tillægsmandater" til de tre landsdele, Danmarks valgkort er inddelt i. Og her afgøres partiernes relative styrke mellem landsdelene, hvor tillægsmandaterne falder.

Meget usikker situation
Det betød ved valget i 2011, at Konservative ikke fik et mandat valgt ind fra Vestjylland. Det kan ændre sig nu.

"Set fra Søren Papes synsvinkel er det så heldigt, at hele tre af de syv tillægsmandater står til at falde i landsdel Midt- og Nordjylland, mens de to øvrige landsdele får to hver. Det er dog kun lige med et mule-hårs forskel, at Konservative ikke i stedet får det tredje mandat i Hovedstadens landsdel. Det er altså en meget usikker situation, hvor det vestjyske tillægsmandat lige så godt kan havne et andet sted," siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

Ender det med tre mandater i landsdel Midt- og Nordjylland, vil det betyde, at Konservative får et mandat i Nordjyllands Storkreds, et i Østjyllands Storkreds og sidst et i Vestjyllands Storkreds, vurderer Risbjerg.

Det er Daniel Rugholm og Naser Khader, der er Konservatives spidskandidater i de to andre storkredse.

Du kan se hele den geografiske prognose på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Højborge: Her vogter Johanne Højborge: Her vogter Johanne Næste artikel S-fremgang er godt nyt for Bødskov S-fremgang er godt nyt for Bødskov