Professor om nej til at ophæve Hjorts immunitet: “Det er aldrig sket før”

Det er første gang, at et folketingsmedlem beholder sin parlamentariske immunitet, selvom anklagemyndigheden har anmodet om ophævelse. Tidligere har processen ellers været en “ren rutinesag,” fortæller ekspert i strafferet.

Torsdag blev et nyt kapitel skrevet i historiebøgerne, da et flertal i Folketinget afviste af ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet.  

“Det er i sig selv historisk, at der ikke kan samles et flertal om at ophæve immuniteten. Det er aldrig sket før,” siger professor emeritus ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard. 

Siden 1955 har 39 folketingsmedlemmer fået ophævet deres immunitet. De seneste eksempler er forhenværende Venstre-minister Inger Støjberg, der blev tiltalt og dømt for brud på ministeransvarsloven, og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der er tiltalt for svindel med EU-midler.  

“Sædvanlig praksis har været, at en ophævelse af immunitet har været en ren rutinesag,” siger Jørn Vestergaard.

Hjort forventer ingen retssag 

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har nu meddelt Rigsadvokaten, at tiltalen mod Claus Hjort ikke skal rejses.

Forældelsesfristen på anklageskriftet er 15 år. Tesfayes afgørelse er ikke bindende, og derfor er det op til Rigsadvokaten at vurdere, om tiltalen bør rejses, når Claus Hjort Frederiksen træder ud af Folketinget. Men i Hjort-lejren regner man ikke med en tiltale, når politikerens immunitet ophører.  

Det kan rent teoretisk ske, ja. Men vi anser det ikke som realistisk,” siger forsvarsadvokat René Offersen til DR.

Claus Hjort Frederiksen betragter selv sagen som afsluttet.  

“Personligt er jeg i dag lidt mellemfornøjet, men familie og nærmeste er til gengæld glade og lettede over dette punktum, så det er jeg sikkert også, når det hele er kommet lidt på afstand,” skriver han på Facebook. 

Professor: Åbenlyse ekstra detaljer 

Selvom Hjort selv har afsluttet sin karrieres måske mørkeste kapitel, så er historien ikke nødvendigvis skrevet færdig endnu. Rigsadvokaten har endnu ikke truffet en afgørelse om, hvorvidt tiltalen skal rejses senere. 

“Rigsadvokaten vil nu overveje det videre forløb i sagen. Da der er tale om en konkret straffesag, har Rigsadvokaten på nuværende tidspunkt ikke yderligere bemærkninger,” lyder det i et skriftligt svar. 

Kun få ved, hvad der præcist står i anklageskriftet mod Claus Hjort. Men professor emeritus i strafferet Jørn Vestergaard vurderer, at den tidligere forsvarsminister har tilføjet ekstra detaljer om samarbejdet med NSA, der ikke er offentligt kendte.  

"Det er jo helt åbenlyst, at Claus Hjort har været meget åbenmundet og har tilføjet adskillige boller til suppen," siger han. 

"Han har beskrevet enkeltheder om kabelsamarbejdet med NSA, som ikke tidligere har været fremme. Det er åbenlyst, at han har udtalt sig forholdsvist detaljeret om, hvordan samarbejdet fungerer." 

Hvad Claus Hjort Frederiksen præcist har sagt, kan du læse om her. 

Men på trods af, at V-nestoren har haft godt gang i mundtøjet og tilføjet ekstra detaljer om samarbejdet med NSA, er det ene og alene op til domstolene at vurdere, om der er tale om statshemmeligheder, siger Jørn Vestergaard.  

"Det springende punkt er, om han har tilføjet noget nyt, som er så væsentligt, at han derved har skadet Danmarks sikkerhed eller forhold til fremmede magter. Det mener Rigsadvokaten altså.”

Forrige artikel Mål om flere læger og behandling i eget hjem: Her er hovedelementerne i den nye sundhedsreform Mål om flere læger og behandling i eget hjem: Her er hovedelementerne i den nye sundhedsreform Næste artikel Danske politikere afviser Erdogans Nato-krav: Danske politikere afviser Erdogans Nato-krav: "Det kan give et comeback til Islamisk Stat"