Professionalisering øger korruptionen

KORRUPTION: Danske eksperter advarer - de engelske korruptionsskandaler bør skærpe opmærksomheden herhjemme.

England og Danmark er begge nordeuropæiske og demokratiske stater. Men hvor Danmark er blandt de mindst korrupte lande i verden, er den politiske korruption langt mere udbredt i England.

Eksperter mener, at det er svært at finde årsagen til denne forskel, men flere peger på, at det danske samfund er gennemsyret af tillid. Undersøgelser foretaget af professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Gert Tinggaard Svendsen viser, at Danmark har verdensrekord i tillid - og det gør os mindre korrupte:

"Tillid og korruption er nært forbundet. Jo mere tillid man har i et land, desto mindre korruption," siger han og uddyber:

"Det handler om tillid til andre mennesker, og det gælder også politikernes forhold til hinanden. Hvis der er høj grad af tillid, er der en høj grad af selvhåndhævelse. Vi har simpelthen en stærk norm, som siger, at den slags tolererer vi ikke."


Transparency International vil have mere åbenhed
Transparency International i Danmark er en interesseorganisation, som overvåger graden af korruption i verdens lande, Formand Poul Riiskjær Mogensen finder det ikke tilfældigt, at danskerne har tillid til hinanden.

"Det er en situation, det har krævet halvandet hundrede år at nå frem til, for sådan har det ikke altid været," påpeger han.

Selv om Danmark klarer sig godt, så er det ifølge Poul Riiskjær Mogensen ingen grund til at hvile på laurbærrene.

"Grådighed er ahistorisk. Man skal altid sørge for, at gældende regler på området bliver tydeliggjort og indskærpet og eventuelle overtrædelser sanktioneret," siger han.

Michael Bøss, der er lektor i engelsk ved Aarhus Universitet, peger over for Altinget | Christiansborg på, at vi bør tage ved lære af de erfaringer, de gør sig i England:

"I England var de tidligere ude med den professionalisering, som vi også er ved at se herhjemme. Danmark har altid lært af England, og den udvikling, vi så med Tony Blairs New Labour, hvor man frigjorde sig fra fagbevægelsen, ser vi også herhjemme, og derfor kan vi med fordel tage ved lære af de problemer, som England oplever," siger han og uddyber:

"Når partierne løsriver sig fra deres traditionelle interessegrupper, så øges afstanden mellem vælgerne og partierne. Det betyder, at partierne og politikerne bliver lettere at påvirke af andre aktører."

Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg (abonnement)

Forrige artikel Folketinget hjem for sjælden fugl Folketinget hjem for sjælden fugl Næste artikel Folketinget blokerer for tusindvis af hjemmesider