Politisk overblik: Regeringen vil gøre det nemmere at investere i aktier

OVERBLIK: Et forslag om en aktiesparekonto skal det gøre det nemmere og billigere for danskere at investere i aktier. Regeringen vil give skattelettelser for 22 milliarder ifølge medie. Få dit politiske overblik her.

Godmorgen, det er torsdag, og her er dagens politiske overblik.

I dag begynder vi med en historie om, at regeringen vil have borgerne til at investere mere i aktier. Derfor vil regeringen indføre en såkaldt aktiesparekonto inspireret af Sverige, hvor en sådan konto i dag bliver brugt af 1,8 millioner svenskere. Det skriver Børsen

Med aktiesparekontoen skal det blive både nemmere og billigere for almindelige danske lønmodtagere at investere deres penge i aktier. Blandt andet vil skatten på aktiegevinster være markant lavere end i dag, hvis man bruger den nye konto, som man vil kunne få oprettet i sin bank.

I dag beskattes aktiegevinster på op til 51.700 kroner om året med 27 procent, mens gevinster over det beløb beskattes med 42 procent. Med den nye konto vil der ikke være beskatning af gevinsterne. I stedet vil staten hvert år indkassere 1,25 procent af det beløb, som står på aktiesparekontoen.

Forslaget om en aktiesparekonto vil være en del af en erhvervspakke, som vil blive fremlagt onsdag i næste uge, skriver Børsen. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) regner med, at den nye konto vil blive brugt af mellem 500.000 og en million danskere.

"Den her aktiesparekonto vil styrke den danske aktiekultur, fordi det vil gøre det nemmere og billigere at investere i danske aktier. Det gavner både den enkelte, som investerer, men det gavner også virksomhederne, som får kapital – specielt de små og mellemstore virksomheder," siger han til Børsen.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er positive over for forslaget, men de vil gerne diskutere, om loftet på kontoen skal være lavere end de 500.000 kroner, som regeringen foreslår.

Nyt om kommende skatteudspil
Politiken er kommet i besiddelse af interne regeringsdokumenter om regeringens kommende skatteudspil og kan derfor i dag løfte sløret for nogle af de elementer, som forslaget til en skattereform vil indeholde.

Ifølge Politiken vil regeringen blandt andet fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget, som i dag er på 30.000 kroner årligt, og samtidig indføre et jobfradrag målrettet beskæftigede med lave indkomster.

Boligjob-ordningen, også kaldt håndværkerfradraget, vil regeringen gøre permanent. Fradraget skal målrettes serviceydelser som for eksempel rengøring.

For at finansiere skattelettelserne vil regeringen ifølge Politiken tage 14 milliarder kroner fra økonomiske råderum og i øvrigt bruge penge hentet fra den jobreform, hvor kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen blev indført.

Omlægning af realkreditlån til statslån skal give skjult beskatning
Et internt udskældt forslag om at flytte realkreditlån til alment boligbyggeri for 162 milliarder over til statslån kan føre til højere udgifter for boligejere. Det skriver Berlingske.

Boligøkonomer mener, at renten på nye realkreditlån for boligejere kan stige, når staten fjerne 162 milliarder fra realkreditmarkedet. Økonomerne forudser nemlig, at det vil betyde en lavere kurs på realkreditobligationerne.

"Samlet set vil forslaget betyde højere renter på realkreditlån for boligejerne. Det er svært at give et bud på, præcis hvor meget højere, og det vil nok ikke være sådan, at renten skyder i vejret. Men man må forvente en højere rente," siger lektor og boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet til Berlingske.

Regeringen regner med, at forslaget kan give mellem 1,6 og 1,7 milliarder kroner mere i statskassen årligt.

Det sker i dag

  • Enhedslisten holder sommergruppemøde
  • Fødevaretopmødet World Food Summit 2017 begynder i dag på Christiansborg med deltagere fra hele verden.
  • Det årlige Kulturmødet på Mors begynder i dag. Altinget er med og dækker kulturmødet frem til lørdag.
  • Ældreminister Thyra Frank (LA) er i samråd indkaldt af SF, hvor hun blandt andet skal svare på, hvorfor ældre kan opleve at have op til 40 forskellige ældreplejere.
  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) skal i samråd om vandsektoren.
  • Finansminister Kristian Jensen (V) skal i samråd om omlægningen af realkreditlån i boligbyggeri til statslån.

Forrige artikel Tilladelser går for langsomt: Regeringen fjerner miljøansvar fra kommuner Tilladelser går for langsomt: Regeringen fjerner miljøansvar fra kommuner Næste artikel Regeringen vil sænke prisen på at krydse Storebælt Regeringen vil sænke prisen på at krydse Storebælt