Politisk krav om Blekingegade-kommission

KOLD KRIG: PET-kommissionens rapport er i dag afleveret på justitsministerens bord. Men der skal kigges nærmere på Blekingegadebanden, mener EL og K.

I dag afleverede formanden for PET-kommissionen, Leif Aamand, 4600 sider på justitsminister Brian Mikkelsens (K) bord.

4600 siders granskning af PET's efterretningsvirksomhed i forhold til politiske partier i perioden 1945 - 1989.

Krav om Blekingegade-kommission
Og knap er rapporten landet på ministerens bord før justitsministeren mødes med krav om en ny rapport, der skal kulegrave PET's rolle i sagen om Blekingegadebanden:

Rapporten konkluderer, at Lyngby Politi havde tilstrækkeligt med oplysninger til at indlede en efterforskning. Men det er ikke tilstrækkeligt, lyder det fra politisk hold.

"Der er behov for en særskilt kommission. Hvorfor gjorde Lyngby politi ikke noget? Eller andre. Hvad var motiverne? Det er vigtigt for eftertiden at få den slags oplyst, og jeg nævner det nu, fordi jeg kan huske, at både vores tidligere statsminister (Anders Fogh Rasmussen red.) og daværende justitsminister (Lene Espersen, red.) lovede, at alle sten skulle vendes", siger Tom Behnke til Berlingske Tidende.

Også Enhedslistens Per Clausen har ifølge jp.dk bedt ministeren om at få "enhver en sten vendt i Blekingegadesagen".

Men hos Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre vil man først nærstudere kommissionens rapport:

"Vi vil nøje studere kommissionens beretning. Så vil vi se, om der rejser sig nye, ubesvarede spørgsmål. Men hvis alt ikke er undersøgt, så står vi ikke i vejen for en ny kommission", siger socialdemokraternes Morten Bødskov ifølge jp.dk.

PET ikke en stat i staten
Det var kommissionens opgave, at undersøge PET's virksomhed i forbindelse med politiske partier, faglige konflikter og politisk-ideologisk prægede grupperinger og bevægelser i Danmark. Og undersøge hvorvidt efterretningstjenesten har fulgt de regler og retningslinjer, som har været fastsat af Folketinget eller regeringen.

Kommissionen konkluderer ifølge pol.dk sammenfattende, at efterretningstjenesten ikke på noget tidspunkt har handlet som "en stat i staten, der handlede efter egne normer ...".

Men ifølge rapporten førte skiftende regeringer befolkningen bag lyset ved at lade PET operere efter et hemmeligt notat i stedet for den gældende lovgivning, der var vedtaget i Folketinget i 1968.

Det har fået et lys til at gå op for tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Søren Søndergaard.

"Nu forstår jeg bedre, at der var nogle politikere, der i den grad var imod, at der skulle laves en undersøgelse. Dengang kunne jeg simpelthen ikke forstå det. Hvis de virkelig ikke troede, at PET havde gjort noget galt, burde de jo være interesseret i en undersøgelse, der enten ville rense PET eller afsløre eventuelle brådne kar. Flere var nærmest paniske og rasende i deres udfald mod den her undersøgelse, og det må jo have været, fordi det nu ville blive afsløret, at de havde løjet over for den danske befolkning", siger han til jp.dk.

Men det er ikke alle, der synes, at kommissionsrapportens granskning har været tilstrækkelig grundig:

"Kommissionen har f.eks. helt åbenbart været uden indsigt i afgørende politi- og efterretningsmæssige tankegange. Jeg savner også spor af en dybere indsigt i de departementale og ministerielle procedurer, der var af væsentlig betydning for PET's måde at fungere på", siger tidligere PET-chef, Ole Stig Andersen ifølge berlingske.dk.

Forrige artikel SF's medstifter død SF's medstifter død Næste artikel Altinget.dks nyhedsbreve holder sommerpause