DF om Rørdam-udvalgets anbefalinger: Det er en hån at tilbyde voldtægtsforbrydere rabat for at tilstå

Hvis en gerningsmand tilstår en forbrydelse, kan det være besnærende at tale om "strafferabat", men det må aldrig blive tilfældet med bandemedlemmer, voldtægtsforbrydere og voldsmænd, skriver DF's retsordfører, Peter Kofod, som har studeret Rørdam-udvalgets første anbefalinger.

Sagsbehandlinger, som slæber sig af sted. Ventetider på op til 20 måneder. Massive bunker af papir og sagsakter. Kalendere, som er fuldt bookede to år frem i tiden.

Det er desværre hverdagen hos landets domstole. Mens de ansatte løber stærkere end nogensinde, står tiden stille for mange af de danskere, som afventer en behandling af deres sag.

Meget længe har vores opmærksomhed været rettet mod politiet. Vi har sørget for flere ressourcer til kriminalitetsbekæmpelse. Vi har øget optaget af nye kandidater til uddannelserne inden for politiet. Men hurtig opklaring af sager og anholdelser af forbrydere nytter ikke det store, hvis domstolene samtidig ligger underdrejet med store sagspukler.

I Dansk Folkeparti ligger det os meget på sinde, at vi skal have et velsmurt og effektivt retssystem, som af hensyn til alle involverede parter leverer en hurtig sagsbehandling, uden at vi går på kompromis med retssikkerheden.

Vi har indgående studeret Rørdam-udvalgets første mange forslag til besparelser og effektiviseringer, som blev offentliggjort i slutningen af april, men vi er ikke færdige med vores overvejelser.

Rabat til bandemedlemmer er en hån mod retsfølelsen 

Det kan lyde besnærende at give ”rabat”, hvis en gerningsmand tilstår en forbrydelse, men vi skal have nærmere drøftelser om den mulige rabat til visse typer af forbrydelser.

I udgangspunktet vil det være os fjernt at yde rabatter til forbrydere, som har begået personfarlig kriminalitet som eksempelvis medlemmer af bander, voldsmænd eller voldtægtsforbrydere. Her vil en rabat kunne virke som en ren hån for ikke alene offeret, men også den generelle retsfølelse.

Man har fra udvalgets side desuden anbefalet at rykke grænsen for nævningesager – som reglerne er i dag går grænsen ved et krav om mindst fire års fængsel.

Det er et forslag, som vi vil se med velvilje på, men igen bør der differentieres kvalitativt frem for kvantitativt i forhold til forbrydelsens karakter.   

Justitsministerens svendeprøve

Reformer af denne karakter vil tage tid – og i forhold til at afhjælpe problemerne her og nu er der tale om fugle på taget.

Hvad der er i første omgang er behov for, er en ”strakspakke” som anbefalet af både Danmarks Dommerforening, HK Stat, Danske Advokater, Advokatsamfundet og Dommerfuldmægtigforeningen. Det langsigtede udvalgsarbejde må ikke blive en syltekrukke for aktuelle, presserende behov.

Det indebærer blandt andet, vi skal drøfte at lade retterne beholde midlertidige puljer, således at der bliver råd til at ansætte flere ressourcer – men igen må man have in mente, at dommere ikke uddannes på samlebånd og i en fart.

Til gengæld kan vi måske forhindre, at retterne ser sig tvungne til at pine den sidste arbejdskraft ud af eksisterende medarbejdere uden betaling for overarbejde med efterfølgende opsigelser eller sygemeldinger.

Flere har sagt, at denne opgave bliver justitsminister Peter Hummelgaards svendeprøve som justitsminister. Jeg er helt enig. Men ministeren skal ikke stå alene.

Vi er flere, som meget gerne hjælper til under prøven, så svendebeviset kan komme sikkert i hus. Hverken jeg eller mit parti agter stiltiende at sidde med hænderne i skødet og se retssamfundet forfalde.  

{{toplink}}

{{toplink}}

Forrige artikel Nikolaj Villumsen: Dansk Folkepartis klimapolitik i EU er kulsort Nikolaj Villumsen: Dansk Folkepartis klimapolitik i EU er kulsort Næste artikel Moderaterne: Giv stærke og svage elever adgang til skræddersyede læringsforløb Moderaterne: Giv stærke og svage elever adgang til skræddersyede læringsforløb