Partier nærmer sig aftale om retsforbehold

FORHANDLING: De fem partier, der gerne vil afskaffe Danmarks retsforbehold, mødtes i onsdag for at forhandle om, hvad danskerne i løbet af næste år skal til afstemning om. Men de er stadig ikke nået frem til en aftale.

Regeringen, SF, Konservative og Venstre mødtes onsdag morgen for anden gang for at forhandle en aftale om afskaffelse af det danske retsforbehold.

Men de er endnu ikke nået frem til en aftale.

Partierne er tidligere blevet enige om at afholde folkeafstemning senest i begyndelsen af 2016, hvor danskerne skal tage stilling til, om de vil erstatte det nuværende retsforbehold med en tilvalgsordning, hvor Danmark kan vælge at tilslutte sig kommende lovgivning på retsområdet.

Nu forhandler partierne om, hvilke dele af den eksisterende EU-lovgivning på retsområdet, Danmark skal tiltræde, såfremt danskerne stemmer ja til at afskaffe retsforbeholdet.

Selvom de såkaldt EU-positive partier endnu ikke er kommet i hus med en aftale, forsikrer alle parter, at forhandlingerne skrider frem.

"Jeg synes, det er gode konstruktive drøftelser. Ingen drama. Men det skal være ordenligt, det vi gør," sagde Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til TV2 NEWS efter mødet i Justitsministeriet. 

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, havde det samme budskab med ud fra forhandlingslokalet.

"Det går stille og roligt fremad, og jeg er helt overbevist om, at vi får en aftale. Men det er kun fornuftigt at bruge tiden, så det bliver en god aftale. Det er vigtigt, at vi bruger den tid, det tager, for at komme alle argumenter for og imod igennem," sagde han.

Alle er enige om, at der skal falde en aftale på plads, så retsforbeholdet kan blive ændret til en tilvalgsordning. Men det er et omfattende arbejde, slår partierne fast.

"Når vi laver så stor en aftale, skal vi helt til bunds, og så længe der er nogen af aftaleparterne, der har nogle spørgsmål, så skal der være tid til at belyse dem. Men vi er grundlæggende enige i, at det er vigtigt, at vi får den her aftale på plads," siger socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Dansk Folkeparti, Enhedlisten og Liberal Alliance vil ikke have retsforbeholdet ændret til en tilvalgsordning, og partierne deltager derfor ikke i forhandlingerne.

 

Forrige artikel Heunicke lander smal DSB-aftale Heunicke lander smal DSB-aftale Næste artikel Forstå forhandlingerne om retsforbeholdet Forstå forhandlingerne om retsforbeholdet