Pape: Vi må ikke lade os kue af voldelige indsatte

DEBAT: Vold og trusler mod fængselsbetjente skal bekæmpes med nultolerance og hårdere straffe, skriver Søren Pape Poulsen (K).

Af Søren Pape Poulsen (K)
Formand

Den manglende respekt over for myndighederne er et voksende problem.

Derfor er det afgørende, at vi som politikere stiller os side om side med de mennesker, der passer deres arbejde og siger fra over for enhver form for trusler, hvad enten de ligger mellem linjerne eller råbes ud.

Problemet bliver værre
De seneste fem år har langt flere socialrådgivere, fængselsbetjente og billetkontrollører måtte anmelde trusler og voldssager ind til politiet. Danmarks Statistik viser, at der er sket en stigning på 53 procent, og at vi har rundet de 2500 anmeldelser. Og der tælles polititjenestemænd endda ikke med i statistikken.

Jeg mener, at vi skal sætte ind på flere områder. Det kan ikke være rigtigt, at vores fængselsbetjente bare skal se til, mens deres arbejdsforhold forværres. Den pointe gælder for ansatte andre steder, men nu handler denne debat om fængselsbetjente – jeg tror desværre bare, vi må erkende, at det handler om et problem, som griber om sig.

Det er ikke kun blevet mere almindeligt at lade sine frustrationer gå ud over fængselsbetjente, det er en del af et større problem: Respekten for, at andre mennesker også har et liv, de skal hjem til, når de ikke er på arbejde. De er ansat til at holde ro og orden, ja. Men det betyder ikke, at man har ret til at lave ballade.

Tal fra Kriminalforsorgen viser, at fængselsbetjente i første halvår af 2016 har været udsat for vold og trusler 34 procent flere gange end sidste år. Vi politikere og borgere må sige klart fra og slå ring om myndighederne: De udfører det arbejder, vi har bedt dem om, og vi har tænkt os at passe på dem imens.

Konsekvens for forbrydere og sikkerhed for de ansatte
Vi har her over sommeren hørt fra Enner Mark Fængsel, at de ansatte trues, uden at sagen køres og medfører en straf. Det harmonerer dårligt med, at man fra systemets side fortæller de indsatte, at der er nultolerance over for den slags. Og hvad tænker de ansatte ikke? Jeg synes, at der skal være ressourcer til at køre den slags sager.

Denne sommer har vi også hørt ubehagelige sager om fængselsbetjente, der bliver stalket og fotograferet foran deres bopæl af personer, som man gætter på er bandemedlemmer. De er klar til at opsøge og chikanere betjente efter fyraften.

Jeg mener, at et naturligt skridt vil være at sætte straffen op for at forfølge betjente, som har fri. Når de kriminelle trapper op, skal vi sætte ind med konsekvens for forbryderne og sikkerhed for de ansatte.

Politi-hadere skal ikke sætte dagsordenen
Her i Danmark vil vi ikke lade os kue af indsatte, der tror, de er smarte eller har ret til at trampe på andres psyke, slå eller spytte. Her i Danmark er det borgernes fælles vilje, der tæller. Vi er demokrater. Og det er os, der sættes dagsordenen. Vi accepterer ikke, at enkeltpersoner eller bander vil opføre sig som om, at de er hævet over love og regler.

Forrige artikel Klimaminister: Vi skal se ud over den nationale næsetip Klimaminister: Vi skal se ud over den nationale næsetip Næste artikel ALT: Overfald på fængselsbetjent kræver handling ALT: Overfald på fængselsbetjent kræver handling