Pædagoger oplever sultne børn og pressede familier på grund af økonomisk krise

Økonomien presser familier, og pædagoger og institutioner oplever, at flere børn bliver meldt ud. BUPL opfordrer til, at man åbner for fripladser til de mest pressede familier.

En tredjedel af pædagoger i danske institutioner og SFO'er oplever en stigning i antallet af økonomisk pressede familier.

Det viser en rundspørge lavet af BUPL.

Pædagogerne oplever børn med ensformige og for små madpakker, for dårligt vintertøj og børn, der "hamstrer" småkager med hjem i en tro om, at det kan hjælpe.

Rundspørgen viser også, at pædagogerne oplever flere og flere familier, der melder deres børn ud af institutioner og SFO'er, fordi budgetterne ikke rækker til det.

Det går ifølge besvarelserne ud over de udmeldte børns trivsel, da de kommer til at lide af socialt afsavn.

BUPL opfordrer til flere straksfripladser

"Det er uacceptabelt. Danmark er et af verdens rigeste lande. Vi skal ikke have små børn, der er bekymrede for om de kan være mætte. Som ikke kan være en del af fællesskabet, og som er bekymrede for, om deres forældre kan klare sig," siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Hun fortsætter:

"Som samfund skal vi hjælpe de familier, så børn kan have en god, ubekymret barndom. Det er uacceptabelt at spænde en betonklods om benene på de her børn fra starten af deres liv."

Hun opfordrer derfor til, at der tages bedre hånd om familierne, og at der blandt andet åbnes for muligheden for at tilkende de pressede familier straksfripladser.

"Noget af det allervigtigste er, at børn kan være en del af et fællesskab, føle sig inkluderet og have gode venner. Det mister de en chance for, hvis de eksempelvis bliver meldt ud af SFO’en. Med straksfripladser kan vi handle hurtigt, så børnene mærker mindst mulig til forældrenes pressede situation," siger Elisa Rimpler. 

 

Fattigdomsgrænse skulle bekæmpe børnefattigdom

Den tidligere S-regering ville efter pres fra sine støttepartier genindføre en fattigdomsgrænse, som der var under den tidligere Thorning-regering.

Det skulle komme efter en kontanthjælpsreform, der skulle bekæmpe børnefattigdom. Den aftale blev indgået i juni 2022, men blev ikke stemt igennem før Folketingsvalget.

"Folketingsvalget ændrede det politiske landskab, og derfor er der en række aftaler, som skal ses på forfra. Kontanthjælpsområdet er et af dem, og det står i regeringsgrundlaget, at vi skal kigge på det igen," sagde Ane Halsboe-Jørgensen til DR i den forbindelse.

Den nye regering har endnu ikke taget stilling til, om den vil arbejde videre med en fattigdomsgrænse.

 {{toplink}}

Forrige artikel Ugen i dansk politik: To S-ministre er kaldt i samråd Ugen i dansk politik: To S-ministre er kaldt i samråd Næste artikel DA-direktør afviser folkeafstemning om store bededag: ”Det er en dårlig idé” DA-direktør afviser folkeafstemning om store bededag: ”Det er en dårlig idé”