DF-ordfører går til genmæle efter skolesager: "Det er en grov anklage, at det skulle handle om at promovere mig selv"

Alex Ahrendtsen mener sagtens, man kan skærpe sanktionerne for elever, der mobber eller krænker andre elever, uden at komme på kant med lovgivningen.

Dansk Folkeparti vil give skoleledere øgede beføjelser til at bortvise elever uden at skulle garantere den bortviste elev undervisning på andre skoler, ifølge et udspil fra partiet.

Det vækker kritik fra Skolelederformand Claus Hjortdal.

Han siger i et interview med Altinget, at politikernes udtalelser i skolesagerne fra Borup og Agedrup har båret præg af ekstreme udtalelser og uvidenhed om Grundloven.

Alex Ahrendtsen, er jeres forslag på kant med Grundloven?

"Claus Hjortdal er ikke jurist. Vi har netop bedt ministeren om en afklaring i forhold til, hvad man må og ikke må. Men jeg ved i hvert fald, at man godt må bortvise en elev til et andet tilbud. Vores pointe er, at det ikke skal være skolens ansvar. Skolens ansvar er at sørge for ro og orden, og hvis der er nogle meget voldelige elever, så skal de væk."

I skriver i jeres udspil, at forældrene selv skal have ansvaret for undervisningen, hvis eleven bortvises. Hvad med de forældre, som ikke selv kan løfte det ansvar?

"Vi skriver faktisk også, at de sociale myndigheder skal inddrages. Så kan de komme med et tilbud om en specialskole eller en institution. Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt skolelederen må bortvise, uden der står et andet tilbud klar. Det er noget, juristerne må afklare."

{{toplink}}

Blev selv mobbet i skolen

Claus Hjortdal beskylder politikere for at bruge de aktuelle skolesager til at promovere et krav om stramninger og sanktioner uden at sætte sig ind i skolernes virkelighed.

Det falder Alex Ahrendtsen for brystet:

"Jeg har været optaget af at få mere disciplin i skolen i ti år. Det er en grov anklage, at det skulle handle om at promovere mig selv."

Claus Hjortdal har for snævert fokus på skoleledernes interesse, mener undervisningsordføreren:

"Jeg kunne ønske mig, at han kom ud af ringhjørnet. Det ville klæde ham, hvis han ville hjælpe i stedet for at angribe os, der forsøger at løse problemerne."

Hvad er det for et ringhjørne?

"Han er optaget af at beskytte skolelederne, mens jeg er optaget af hensynet til elever, forældre, lærere og skolen som helhed. Det skyldes, at jeg selv blev voldsomt mobbet i flere år i folkeskolen. Så jeg ved, hvad det gør ved et barn."

{{toplink}}

Handler ikke om penge

Dansk Folkeparti deltager i øjeblikket i forhandlinger om regeringens udspil til en reform af folkeskolen.

Vil I tage de her enkeltsager med ind i forhandlingerne, siden I nu udsender et udspil om ro og orden i folkeskolen?

"Det har hele tiden været en del af vores input til forhandlingerne, at Dansk Folkeparti ønsker en skærpelse af ordensbekendtgørelsen. Det har vi skrevet til Mattias Tesfaye, før sagen fra Borup Skole kom frem."

Reglerne for sanktioner for overtrædelse af ordensregler fastsættes dog af Børne- og Undervisningsministeriet og er ikke en del af de aktuelle forhandlinger, siger Alex Ahrendtsen.

Kommunerne er udfordret af voksende udgifter til specialområdet. Er I klar til at finde mere økonomi, hvis flere elever skal bortvises fra den almene folkeskole og have et andet tilbud?

"Det er at blande tingene sammen. Der er tale om ganske få, meget voldelige elever, der krænker og ødelægger fællesskabet på bekostning af svage elever. Så det handler om rammer og ledelse og om nogle få skoleledere, der ikke er deres ansvar voksent. Det her er ikke noget, der kræver flere penge."

{{toplink}}

Forrige artikel Mens topminister tøver, er Moderaterne klar: Vi skal leve op til regeringsgrundlaget og landbrugsaftalen Mens topminister tøver, er Moderaterne klar: Vi skal leve op til regeringsgrundlaget og landbrugsaftalen Næste artikel Bredt flertal lander aftale om efterretningsvæsnet: Flere partier får plads i kontroludvalg   Bredt flertal lander aftale om efterretningsvæsnet: Flere partier får plads i kontroludvalg