Opposition kritiserer udredningsgaranti

UDREDNINGSGARANTI: Store dele af oppositionen kritiserer regeringens lovudkast til den kommende udredningsgaranti, fordi den udelukker store patientgrupper.

Patienter, som henvises til de praktiserende speciallæger, er ikke dækket af den kommende udredningsgaranti.  

Og det er en meget dårlig erstatning for, at regeringen samtidig vil ændre behandlingsgarantien på 30 dage til en differentieret ventetidsgaranti. Sådan lyder det fra oppositionen, efter blandt andet Danske Patienter og Lægeforeningen kritiserer, at regeringens udkast til et lovforslag lægger op til, at udredningsgarantien kun skal dække patienter, der henvises til sygehuse og ambulatorier.  

De Konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær, mener, at regeringen løber en åben dør ind, når de udelukker de mange patienter, der bliver henvist til praktiserende speciallæger i stedet for sygehuset.

"Det er en tynd kop te, fordi en del patienter, der henvisis til sygehuset, allerede nu er sikret hurtig udredning. Kræft- og hjertepakkerne sikrer jo en lang række patienter hurtige udredningsforløb," siger Benedikte Kiær.

K: Det kan være kræftpatienter, som venter
Hun køber ikke argumentet om, at afgrænsningen til undersøgelse på sygehuse og ambulatorier er god, fordi det er her, de potentielt alvorligt syge patienter henvises til.

"Der er jo problemer med ventetid hos mange speciallæger. Og nogle gange venter folk jo på, at de skal til den praktiserende speciallæge, hvor de skal have taget en prøve, som så viser sig at være kræft," siger Benedikte Kiær

Også Dansk Folkeparti afviser regeringens afgrænsning af udredningsgarantien.

"Alle skal være dækket. Ellers er det ikke en udredningsgaranti. Samtidig så risikerer vi, at presset på sygehusene vokser. De praktiserende læger vil jo for at hjælpe patienterne i højere grad henvise dem til undersøgelse i sygehusregi for at sikre, at de kommer ind under garantien," siger Liselott Blixt.

Forslaget vil ikke blive støttet af Dansk Folkeparti i den nuværende form, slår hun fast.

"Det skal være en garanti for alle, ellers kan vi ikke støtte forslaget. I så fald mener vi, at det er bedre, at man holder fast i behandlingsgarantien på 30 dage, som regeringen jo vil ændre," siger Liselott Blixt. 

EL er ikke begejstrede
Udredningsgarantien står til at skulle vedtages med stemmerne fra regeringens støtteparti, Enhedslisten, der ikke er begejstrede for garantien.

"Ideen om udredningsgarantien er ikke vores og ikke en mærkesag for os. Jeg kan se nogle af de samme problemer i den som i VK-regeringens behandlingsgaranti på 30 dage. Firkantede garantier har det med at skabe skævheder i sundhedsvæsnet, som man ikke kan forudse," sagde Stine Brix forleden i Altinget (se linkboks).

Hun understregede her, at hun endnu ikke har læst regeringens udkast til lovforslaget, og at partiet også ønsker mere information om udgifterne til den kommende garanti. 

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Venstres sundhedsordfører, Sofie Løhde.

Sundhedsminister Astrid Krag kommenterede forleden kritikken i Altinget (se linkboks). 

Forrige artikel Besparelser på aktivering deler vandene Besparelser på aktivering deler vandene Næste artikel Folketinget dropper udenlandske papiraviser