55 tidligere europæiske ledere: Kritik af Den Internationale Straffedomstol i Israel-Palæstina-konflikten er bekymrende

At bakke op om Den Internationale Straffedomstols uafhængighed er afgørende for vores regelbaserede verdensorden. Forsøg på at miskreditere den kan ikke tolereres og derfor bør alle europæiske regeringer afstå fra offentlig kritik, mener en række tidligere europæiske topledere.

Af 55 tidligere europæiske ledere

Mange europæiske ledere har udtrykt deres støtte til Den Internationale Straffedomstol (ICC) og dens unikke mandat til at fremme retssikkerhed og retfærdighed efter krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab. Vi tilslutter os støtten.

Konsekvent opbakning til ICC og promovering af domstolens universelle rækkevidde fremhæver Europas seriøse engagement i at modvirke sådanne overtrædelser og fremme en regelbaseret verdensorden, fred og sikkerhed.    

Det er tydeligt, at Europa længe har nydt gavn af multilateralisme funderet i folkeretten og de institutioner, der understøtter den. I en tid, hvor den multilaterale orden og uafhængige domstole i mange dele af Verden - herunder i Europa - er under stigende pres, bliver bevarelsen af ICC’s mandat og legitimitet en bydende nødvendighed.

Ubegrundede beskyldninger om antisemitisme
Det er beklageligt at være vidne til tiltagende angreb på ICC, dens ansatte og civilsamfundsorganisationer, der samarbejder med domstolen.

Vi var foruroligede over tidligere amerikanske præsident Donald Trumps dekret og sanktioner mod domstolens ansatte og deres familiemedlemmer. Det er nu dybt bekymrende at iagttage uberettiget kritik af domstolen angående den igangværende efterforskning af potentielle forbrydelser begået i de besatte palæstinensiske områder - herunder ubegrundede beskyldninger om antisemitisme.           

Det er veldokumenteret og anerkendt, at det at stille alle parter i en konflikt til ansvar for seriøse rettighedsovertrædelser er afgørende for at opnå bæredygtig og varig fred. Det er tilfældet i Israel-Palæstina lige såvel som i Sudan, Libyen, Afghanistan, Mali, Bangladesh, Myanmar, Colombia og Ukraine.

Hvis de, der begår grove menneskerettighedsovertrædelser, ikke stilles til ansvar, er det ofrene, der søger retfærdighed og almindelige mennesker, der længes efter varig fred, der betaler prisen.   

Ingen offentlig kritik
Forsøg på at miskreditere domstolen og forhindre dens arbejde kan ikke tolereres, hvis vi er seriøse omkring at ville fremme og opretholde retssikkerhed globalt. Vi forstår frygten for politisk motiverede klager og efterforskninger.

Det sagt, er vi overbeviste om, at Rom-statutten repræsenterer og sikrer de højeste retssikkerhedsprincipper og giver en afgørende platform for at retsforfølge dem, der begår verdens allermest alvorlige forbrydelser. Hvis der ikke handles, vil det have alvorlige konsekvenser.  

I den kontekst understreger vi betydningen af, at alle europæiske regeringer bakker op om ICC's uafhængighed og afskærmer institutionen og dens medarbejdere fra udefrakommende trusler og pression. Det inkluderer at afstå fra offentlig kritik af ICC's beslutninger, hvilket kan medvirke til at underminere domstolens uafhængighed og offentlighedens tillid til dens autoritet.     

Vi byder Biden-administrationens beslutning om at ophæve dekretet og løfte sanktionerne mod ICC velkomment. Det åbner muligheder for at samarbejde med vores centrale transatlantiske allierede om at styrke internationale retssikkerhedsinstitutioner og normer. 

Den Internationale Straffedomstol er en afgørende del af vores regelbaserede verdensorden. Mere end nogensinde må Europa lede ved eksemplets magt og beskytte domstolens uafhængighed.  

Forrige artikel JA: Regeringen trækker tæppet væk under miljø- og fødevareforskningen JA: Regeringen trækker tæppet væk under miljø- og fødevareforskningen Næste artikel Connie Hedegaard om udflytning: Regeringens sognerådspolitik gør danske uddannelser dårligere Connie Hedegaard om udflytning: Regeringens sognerådspolitik gør danske uddannelser dårligere