Omstridt ung italiener bliver EU's udenrigschef

PORTRÆT: EU’s nye stemme i udenrigspolitikken bliver italienske Federica Mogherini. Hun skal nu bevise sit værd, efter at være blevet kaldt for ung, for uerfaren og for venligt stemt over for Rusland.

BRUXELLES: Kritikken er haglet ned over den kvinde, som lørdag blev udpeget til EU’s nye udenrigschef, fra det øjeblik, hun kom i spil til posten.

Den 41-årige Federica Mogherini, der har siddet som Italiens udenrigsminister siden februar i år, får skudt i skoene, at hun er en letvægter på den internationale scene, og at hun er alt for venligt stillet over for Rusland.

Kommentatorer i ind- og udland har sablet hendes politiske stil ned som værende for begejstret. De har kaldt hende naiv og blåøjet og beskrevet hendes indlæg på bloggen blogmog om hendes internationale arbejde som en skolepiges dagbogsskriblerier.

Stor udlandsinteresse
I Italien, hvor præsidenten lige er fyldt 89, kan det skyldes, at de er vant til en politisk klasse bestående af mænd i jakkesæt på den anden side af pensionsalderen og stadig har til gode at acceptere indrykket af yngre politikere, som statsminister Matteo Renzi tog med sig, da han som bare 39-årig satte sig på posten tidligere på året.

For selv om Mogherini kun har siddet i spidsen for sit lands diplomatiske gren siden februar, har hun beskæftiget sig med den store verden i hele sit professionelle liv.

Hun har siddet i forsvars- og udenrigsudvalgene i det italienske underhus, hvortil hun blev valgt i 2008. Inden da har hun været udenrigsanalytiker i sin partiorganisation hos de italienske socialdemokrater, ligesom hun er repræsenteret i en række italienske, europæiske og internationale udenrigspolitiske organisationer. Desuden taler hun flydende fransk og engelsk.

Det er et CV, som på alle udenrigsparametre slår det, som den nuværende højtstående repræsentant, baronesse Catherine Ashton, fik jobbet på. Hun kom med en kort periode som EU’s handelskommissær og en fortid i det britiske overhus i bagagen.

Russisk akilleshæl
Mogherini vil dog være under konstant bevogtning, når det kommer til spørgsmålet om EU’s forhold til Rusland. Italien har på grund af sine økonomiske interesser haft stor modvilje mod at indføre sanktioner mod Unionens store nabo i forbindelse med urolighederne i Ukraine. Derfor har særligt øst- og centraleuropæiske lande, der mærker den russiske ånde i nakken, kraftigt modsat sig, at posten gik til en italiener.

Der er også blevet læst meget ind i, at Mogherinis første udlandsrejse, efter Italien overtog det roterende EU-formandskab 1. juli, gik til Moskva, hvor hun sås trykke hånd med Putin på et penibelt tidspunkt i forholdet mellem de to blokke og tale i vendinger, som ansås for at stryge russerne lige rigeligt med hårene.

En analytiker fra den amerikanske tænketank Brookings Institution beskriver det i en analyse som “at udnævne en klimaskeptiker fra olieindustrien til miljøminister” at sætte hende i spidsen for det europæiske diplomati.

Kompetent men usikker
Ifølge iagttagere i Bruxelles har Italien dog særligt siden den tragiske nedskydning af Malaysian Airlines-passagerflyet over Østukraine i juli haft meget travlt med at tage afstand til russerne og har støttet de europæiske straffeaktioner mod Putin-styret.

Mogherini er fra Rom, er gift og har to døtre på fire og ni. Hun bliver af kilder i det italienske udenrigsministerium beskrevet som kompetent og et frisk pust. Men nogle mener, at den stadig ret nyslåede minister kan virke usikker og bruger lang tid på at træffe beslutninger.

Det får hun rig mulighed for at arbejde med i sit nye job som EU’s ansigt udadtil på den internationale scene.

Forrige artikel Topmøde bliver målestok for EU’s handlekraft Topmøde bliver målestok for EU’s handlekraft Næste artikel Rådsformandens job: Mægler og mødeleder Rådsformandens job: Mægler og mødeleder