Amager Fælled-byggeri standses igen: Firma er "stærkt forundrede"

Byggeriet på Amager Fælled bliver sat på pause. Det oplyser byggefirmaet Fælledby P/S dagen efter, at Københavns Byret gav foreningen Amager Fælleds Venner medhold i en længerevarende strid om gyldigheden af en miljøbyggetilladelse, som Københavns Kommune har udstedt til byggefirmaet.

Byggeriet af Fælledby på Amager Fælled bliver standset.

Det sker, efter Københavns Byret mandag gav Amager Fælleds Venner medhold i den længerevarende strid mellem foreningen og Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Uenigheden handler om gyldigheden af den miljøbyggetilladelse som firmaet bag byggeriet, Fælledby P/S, har fået udstedt af København Kommune.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har tidligere stadfæstet kommunens miljøbyggetilladelse, og den afgørelse har Amager Fælleds Venner kæmpet imod i retten. Nu har byretten så sat byggeprojektet i bero, indtil sagen bliver afgjort til maj.

“Vi håber, at klagenævnet får ret i deres vurdering, vi tolker som om, at alting er gået efter bogen,” siger kommunikationsansvarlig for Fælledby P/S, Simon Madsen.

Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning er byggeriets tilsynsmyndighed og vil nu "nærlæse" byrettens kendelse, oplyser de.

"Vi er stærkt forundrede"

Selvom Fælledby P/S ikke er en part i retssagen, trækker sagen spor tilbage til en tidligere retssag, hvor byggefirmaet blev sagsøgt af Amager Fælleds Venner. Her handlede striden om gyldigheden af firmaets miljøbyggetilladelse.

Det endte med, at byggefirmaet fik medhold af Miljø- og Fødevareklagenævnet og byretten.

Herefter sagsøgte Amager Fælleds Venner så nævnets sagsbehandling.

Og mens striden ikke er afgjort før til foråret, ryster man i byggefirmaet på hovedet over, at lastbiler, gravemaskiner og håndværkere nu står stille.

“Vi er stærkt forundrede over udfaldet og mener, at kendelsen beror på en grundlæggende misforståelse om områdets beskaffenhed. Der er ikke på nuværende tidspunkt risiko for, at naturen på projektområdet lider uoprettelig skade.

Området er indhegnet og indrettet som en byggeplads, og der er taget alle de nødvendige forholdsregler for at beskytte naturen i henhold til både myndighedernes og fagbiologers anvisninger," skriver Fælledby P/S i en pressemeddelelse. 

Firmaet ved endnu ikke, hvor store omkostninger standsningen af byggeriet medfører.

Boliger eller natur?

Enhedslisten glæder sig over standsningen af byggeriet, som partiet har været stærk modstander af fra begyndelsen.

"Det er en god nyhed, at Amager Fælleds Venner har fået opbakning den her sag. Det handler om naturens ve og vel. Vi mener stadig, at ødelæggelserne skal stoppes," siger medlem af teknik- og miljøudvalget Mikkel Skovgaard (EL).

{{toplink}}

Socialdemokratiet i København respekterer byrettens afgørelse om at standse byggeriet midlertidigt, men ser frem til en afgørelse i maj.

“Det her handler jo om en hel masse boliger til nogle københavnere, der bare står og mangler dem,” siger politisk ordfører Laura Rosenvinge (S).

Retssagen mellem Miljø- og Fødevareklagenævnet og Amager Fælleds Venner optages igen i maj. Fælledby P/S forventer at kunne fortsætte byggeriet til sommer næste år, hvis nævnet får medhold.

Forrige artikel 40 år i staten: Mød Finansministeriets diskrete 40 år i staten: Mød Finansministeriets diskrete "rockstjerne" og velfærdssnedker Næste artikel Regeringsgrundlaget er tilbage i dansk politik: Regeringsgrundlaget er tilbage i dansk politik: "Et kompromis mellem partier, der ikke helt stoler på hinanden"