Ombudsmanden til myndigheder: Lær af Eritrea-sag

MISTILLID: Ombudsmanden stiller spørgsmålstegn ved Justitsministeriet og Udlændingestyrelsens ageren i Eritrea-sagen. Der er dog ikke tale om retsbrud, fastslår han.

En rapport om forholdene i Eritrea, og hvorvidt personer derfra skal have automatisk ret til asyl, har været igennem et tumultarisk forløb.

Nu er ombudsmanden kommet med en redegørelse af sagen, hvor han konkluderer, at der ikke er sket væsentlige retsbrud.

Det er dog ikke ensbetydende med, at alt er foregået, som det burde.

”Myndigheder skal ikke bare følge reglerne – de skal også gøre det på en måde, som understøtter borgernes tillid til systemet. Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet har levet op til dette grundlæggende princip i Eritrea-sagen,” siger Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i en pressemeddelelse.

I redegørelsen opfordrer han myndighederne til at tage ved lære af forløbet.

Mistanke om urent trav
Rapporten, som lå færdig i november 2014, skulle undersøge, om der stadig var baggrund for at tildele automatisk asyl til personer, der kom fra Eritrea. Der var nemlig sket en voldsom stigning af asylansøgere fra netop det land.

Udlændingestyrelsen kom frem til, at der ikke var baggrund for at tildele asyl. Derfor ændrede styrelsen praksis.

Processen rejste spørgsmål om politisk indblanding i asylbehandling, og kort tid efter ændrede Udlændingestyrelsen anbefalingen tilbage.

Dermed har myndighederne med Jørgen Steen Sørensens ord udsat sig selv for 'mistanke om urent trav'.

De relevante myndigheder skal nu forholde sig til ombudsmandens redegørelse. Først derefter kan han komme med sin kritik af sagen.

Forrige artikel Holst holder fast: Ansat førte ikke valgkamp Holst holder fast: Ansat førte ikke valgkamp Næste artikel DF vil huse flere flygtninge i centre DF vil huse flere flygtninge i centre