Ombudsmanden: Ingen kritik af PET i Sass-sag

KORT NYT: Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, ser ingen grund til at kritisere PET i Sass Larsen-sagen.

"Jeg har ikke grundlag for at kritisere PET's politifaglige vurdering."

Således afslutter Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, sidste del af Sass Larsen-sagen.

Samtidig henviser ombudsmanden Henrik Sass Larsen til at rette henvendelse til Statsministeriet og Justitsministeriet vedrørende forløbet af to møder i Statsministeriet den 28. september 2011.

Henrik Sass Larsen har klaget til ombudsmanden over, at PET ikke indkaldte ham til en såkaldt forebyggende samtale, da en konkret efterforskningssag pegede på, at Henrik Sass Larsen havde kontakt til en fremtrædende person i rockermiljøet. Henrik Sass Larsen anfører, at det er normal procedure med forebyggende samtaler.

PET forklarer, at forebyggende samtaler bruges til at forebygge og modvirke trusler mod den nationale sikkerhed. Efterretningstjenesten har på den baggrund vurderet, at der ikke var behov for at afholde en forebyggende samtale med Henrik Sass Larsen. I vurderingen har PET også inddraget hensynet til, om en forebyggende samtale kunne skade verserende efterforskning.

"PET har foretaget en politifaglig vurdering af, om der skulle afholdes en forebyggende samtale med Henrik Sass Larsen. Som ombudsmand kan jeg ikke vurdere det politifaglige. Jeg kan kun tage stilling til juridiske spørgsmål, f.eks. om PET har inddraget usaglige hensyn eller ikke har fulgt sædvanlig praksis. Jeg har ikke grundlag for at antage, at der er sket fejl," siger Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Nye klagepunkter
I begyndelsen af november udvidede Henrik Sass Larsen sin klage til Folketingets Ombudsmand. Ud over at klage over, at PET ikke indkaldte ham til en forebyggende samtale, ønsker Henrik Sass Larsen nu også bl.a. at klage over, at han på møderne i Statsministeriet den 28. september 2011 fejlagtigt blev bibragt den opfattelse, at der var foretaget en undersøgelse af hans forhold efter de formelle regler om sikkerhedsgodkendelse.

Henrik Sass Larsens advokat skrev bl.a. følgende til ombudsmanden i brevet af 2. november 2012:

"Hvis ministre ikke skal sikkerhedsgodkendes, må man herefter undre sig over, at samtalerne med Sass Larsen overhovedet blev gennemført."

Folketingets Ombudsmand behandler imidlertid ikke de nye klagepunkter. Det skyldes bl.a., at de har tæt tilknytning til forløbet og beslutningerne umiddelbart forud for regeringsdannelsen, og at der ikke er tale om klager over forvaltningsretlige afgørelser.

Hertil kommer, at ombudsmandsinstitutionen behandler sager på skriftligt grundlag og derfor generelt ikke er egnet til f.eks. afklaring af, hvad der er sket eller sagt på møder.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen konstaterer dog, at hverken Statsministeriet eller Justitsministeriet synes at have haft lejlighed til over for Henrik Sass Larsen at kommentere det nye klagepunkt: Om han fejlagtigt blev efterladt med det indtryk, at han var omfattet af de formelle regler om sikkerhedsgodkendelse. Folketingets Ombudsmand henviser derfor Henrik Sass Larsen til at rette henvendelse til de to myndigheder.

Forrige artikel Sundhedsvæsnet på slankekur Sundhedsvæsnet på slankekur Næste artikel DSU-formand: Nødvendigt at kritisere regeringen DSU-formand: Nødvendigt at kritisere regeringen