Ombudsmand opfordrer topministerier til at se på embedsværkets bistand til ministres sociale profiler

Det rejser “en række principielle spørgsmål”, at embedsværket ser ud til i væsentligt større omfang end tidligere at yde bistand til ministres private profiler på sociale medier, bemærker Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

Ansatte i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er inde over godt 40 procent af de opslag, som Dan Jørgensen lægger op på sine private sociale profiler.

Omregnet til opslag, så har embedsværket på tre år udarbejdet over 1.000 opslag på klima-, energi- og forsyningsministerens private profiler på Facebook og Twitter.

Sådan lyder det i en nyhed på Folketingets Ombudsmands hjemmeside, der får Niels Fenger til at konstatere, at ministres brug af sociale medier i de senere år har udviklet sig betydeligt og antaget et væsentligt større omfang end tidligere.

“Det samme synes at være tilfældet for embedsværkets bistand til ministres private sociale profiler,” bemærker Folketingets Ombudsmand.

“Der tegner sig dermed et billede af en udvikling, hvor embedsværket i stigende omfang anvendes til politisk virksomhed i bred forstand – herunder personlig profilering og branding af deres minister - på private sociale profiler," lyder det også.

Privat, partipolitiker eller minister

Så længe en profil vurderes at blive ført af ministeren som privatperson og partipolitiker, så gælder de almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om blandt andet saglighed og lighed ikke.

“Det bør efter min opfattelse give anledning til nærmere at overveje rammerne for en sådan bistand fra embedsværket,” siger Niels Fenger.

Han finder, at udviklingen rejser “en række principielle spørgsmål”.

Der foreligger ikke lovgivning eller retspraksis, der tager stilling til, hvilke kriterier der styrer, om en profil på de sociale medier må anses for at være drevet som en del af den offentlige forvaltning.

Spørgsmålet om grænserne for omfanget af embedsværkets bistand til indlæg på ministres private profiler på sociale medier er heller ikke berørt i de hidtidige udvalgsarbejder og fremstillinger om embedsværkets rådgivning og bistand til ministre. {{toplink}}

Notat skal revideres

Men i Justitsministeriets og Statsministeriets “Notat om retlige forhold ved ministres brug af sociale medier” er det forudsat, at det almindelige embedsværk “i et vist omfang” kan bistå sin minister med faglige spørgsmål relateret til indlæg på ministerens private profil, herunder at udarbejde egentlige opslag til profilen.

Det gælder, hvis ministerens private profil ikke bliver "det faktisk anvendte middel" til at udgive officielle nyheder fra ministeriet, som for eksempel pressemeddelelser. Samtidig forudsættes det, at en privat profil ikke er baseret på udkast fra embedsmænd i et sådant omfang, at der reelt må siges at være tale om en ministerprofil.

Justitsministeriet og Statsministeriet har imidlertid i sinde at revidere de eksisterende retningslinjer i notatet.

Det får Folketingets Ombudsmand til at påpege, at spørgsmålet om omfanget af embedsværkets bistand til indlæg på ministres sociale profiler både bør indgå i dette arbejde og i det nedsatte demokratiudvalg, som er et resultat af en politisk aftale indgået i oktober måned.

Minister måtte gerne blokere

Bemærkningerne fra Folketingets Ombudsmand udspringer af en konkret sag, hvor en sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen Danmark har klaget over at blive blokeret fra adgang til klima-, energi- og forsyningsministerens profiler på Facebook og Twitter.

Men selv om embedsværket altså har leveret bistand til godt 40 procent af opslagene, så bliver profilerne stadig set som nogen, Dan Jørgensen fører som privatperson og partipolitiker. Derfor kan Folketingets Ombudsmand ikke gå ind i sagen, og ministeren kan blokere sekretariatslederen, da ministeren ikke skal leve op til de forvaltningsretlige grundsætninger på sine private profiler. {{toplink}}

Forrige artikel Ny formand, underskrivelse af Grundloven og godkendelse af valgresultatet: Her er planen for det nye folketings første dage  Ny formand, underskrivelse af Grundloven og godkendelse af valgresultatet: Her er planen for det nye folketings første dage Næste artikel Her er fortællingen om dansk idræts afhængighed af spil Her er fortællingen om dansk idræts afhængighed af spil