Olaf Scholz bliver Tysklands nye kansler

Socialdemokratiske Olaf Scholz er officielt valgt ind som Tysklands nye kansler efter at have fået flertallet af stemmerne i det tyske parlament.

Det er den socialdemokratiske Olaf Scholz, som bliver Tysklands nye kansler efter 16 år med Angela Merkel ved roret.

Det fremgår af en artikel af tyske NDR.

Olaf Scholz blev til formiddag 8. december godkendt som kansler efter at have fået 395 af de 707 stemmer i det tyske parlament. Han har i dag aflagt ed i Forbundsdagen, hvorefter han kan overtage Angela Merkels kontor som Tysklands kansler.

Statsminister Mette Frederiksen sender sine lykønskninger til den tiltrædende kansler på Twitter:

Derudover skriver statsministeren i et Twitter-opslag: "I dag vil jeg også udtrykke min dybeste respekt for den tidligere forbundskansler Angela Merkel. For hendes tjenester for Tyskland og Europa. Hendes lederskab gennem udfordrende tider er en integreret del af moderne europæisk historie."

Det bliver hermed den socialdemokratiske SPD-leder, der skal stå i spidsen for den nye tyske regering, som udover SPD, består af liberale FDP og miljøpartiet De Grønne.

Nogle af ministerposterne i Olaf Scholz nye regering inkluderer blandt andet De Grønnes Annalena Baerbock, som bliver ny udenrigsminister, De Grønnes Robert Habeck, som bliver minister for økonomisk og klima-orienteret politik og FDP's Christian Lindner, som skal være Tysklands nye finansminister.

Olaf Scholz startede sin politiske karriere, da han meldte sig ind i SPD i 1970'erne. Han blev efterfølgende valgt ind i Forbundsdagen i 1998 og ni år efter blev han udpeget som arbejds- og socialminister under Angela Merkels første regeringsperiode.

I periode 2011-2018 var Olaf Scholz borgmester i Hamborg – en stilling, som han skiftede ud, da han i 2018 blev Tysklands vicekansler og finansminister under den fjerde Angela Merkel-regering.

Forrige artikel Politikere, direktører og professorer modtager Kongehusets ridderkors Næste artikel DR-chef stopper efter overtrædelser af adfærdskodeks