Økonomien vokser som før krisen

VÆKST: Væksten i den danske økonomi tyder endelig på at være på samme niveau som før krisen. Men allerede næste år bliver udviklingen sløvere igen, vurderer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Den danske økonomi buldrer afsted. 

Sådan lyder vurderingen i regeringens Økonomiske Redegørelse, der blev fremlagt torsdag.

Det forventes, at væksten vil ligge på omkring to procent i 2017, og det vil være det højeste niveau i over ti år.

Det glæder økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA):

"Dansk økonomi er i en ny fase. Ledigheden er lav, og beskæftigelsen vokser i et hastigt tempo. Det er utroligt glædeligt, at så mange flere har fået foden inden for på arbejdsmarkedet. Men den gode udvikling betyder også, at presset på økonomien tager til," skriver økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelelse.

Falder igen i 2018
Men den høje vækst er ikke nødvendigvis kommet for at blive. Allerede i 2018 regner regeringen med, at væksten igen falder til 1,8 procent af BNP.

Det skyldes en forventet lavere vækst i udlandet, mindre vækst i det offentlige samt pres på tilgængelige produktionsressourcer. 

Men ifølge Simon Emil Ammitzbøll vil regeringen forsøge at bremse faldet:

"Min ambition er at holde fast i den gode udvikling, og der er brug for, at vi fra politisk side fortsat understøtter holdbar vækst. Regeringens finanslovforslag, skatteudspil og en række erhvervs- og iværksætterinitiativer skal ses i det lys," skriver han.  

Globaliseringen bidrager
En stor del af den gode økonomiske vækst skyldes Danmarks handel med udlandet.

I den Økonomiske Redegørelse vurderes det, at globaliseringen siden 1980'erne har betydet en mervækst i dansk økonomi på hele 165 milliarder kroner - eller 29.000 kroner per dansker. Og den gevinst skal Danmark også udnytte i fremtiden, mener Simon Emil Ammitzbøll:

"Kigger vi fremad, er den store risiko mindre globalisering – ikke mere globalisering. Hvis vi ikke fortsætter med at gribe mulighederne i den globale økonomi, går vi glip af velstand. Danmark er allerede godt på vej, men vi kan blive endnu bedre til at høste globaliseringens gevinster," skriver han. 

 

Forrige artikel Kristian Jensen: Ingen modsætning mellem skattelettelser og velfærd Kristian Jensen: Ingen modsætning mellem skattelettelser og velfærd Næste artikel Se hele pressemødet: Regeringen præsenterer finanslovsforslag Se hele pressemødet: Regeringen præsenterer finanslovsforslag