Obama vandt men ikke enormt

ANALYSE USA: Præsidenten havde overtaget det meste af tiden under en livlig og aggressiv anden debat mellem Barack Obama og Mitt Romney natten til onsdag. Den republikanske udfordrer blev irettesat af ordstyreren og skød sig selv i foden et par gange, men Obama havde mere taletid og en overvægt af venligtsindede spørgsmål fra vælgerne ved mødet.

WASHINGTON DC - "Man skulle ikke tro, det var den samme mand."

Sådan var den spontane reaktion over alt - på gaden i USA's hovedstad, på Twitter, på de mange tv-kanaler, blogs og i radioprogrammerne, efter Barack Obama og Mitt Romney igen tørnede sammen i New York i en direkte debat op til præsidentvalget; denne gang efter forsamlingshus-modellen med spørgsmål fra et indbudt publikum af vælgere, der fortsat er i tvivl.

Objektet for overraskelsen var naturligvis præsidenten, der leverede en usædvanlig ringe præstation, da de to rivaler diskuterede politik første gang for 14 dage siden i Denver. Men denne gang var Obama tydeligvis ikke til sinds at lade Romney løbe med laurbærrene. Præsidenten var energisk, passioneret og i den grad ude med riven i alle 90 minutter. Der var bred enighed hen over perleraden af amerikanske kommentatorer om, at præsidenten havde været mest i offensiven, og generelt også om, at han havde overtaget i lange stræk.

Men præsidenten fik også uventet hjælp flere steder fra.

For det første fra sin modstander.

Romney sat på plads af ordstyrer
Romney virkede synligt påvirket af "Obama II," der modsagde den tidligere guvernør fra start til slut. Allerede efter seks minutter havde præsidenten anklaget Romney for at tale usandt to gange og afbrudt ham - og republikaneren virkede lettere overvældet. Derudover gjorde Romney ikke sig selv mange tjenester, da han leverede et par verbale tidlige julegaver til præsidenten ved selv at klokke i det.

F.eks. i en debat om Libyen, hvor Romney anklagede præsidenten for ikke at erkende, at et dødeligt angreb på USA's konsulat i Benghazi var et terrorangreb (den amerikanske ambassadør og tre kolleger blev dræbt). Men præsidenten kaldte angrebet for et terrorangreb allerede dagen efter, under et pressemøde i The Rose Garden, om end hans regering ikke karakteriserede angrebet som sådan før langt senere. I den udveksling greb ordstyrer Candy Crowley ind og irettesagde Romney, der blev tydeligt overrasket over at få en reprimande midt i debatten.

Kina og pensionspenge
Senere efter et angreb fra Obama på Romney for at været blevet rig via investeringer i Kina, kom præsidenten også i offensiven, da Romney skød tilbage på Obama og spurgte ham, om hvorvidt præsidenten "havde set på sine pensionsinvesteringer for nylig". "Der kan sagtens være investeringer i Kina også," lød det fra Romney, der pointerede, at hans formue delvist stammer fra investeringer, der er foretaget "blindt" dvs. uden hans vidende. Lige som præsidenten muligvis har via sin pension.

Men Obama svarede blot og til forsamlingens (i øvrigt forbudte) latter, at han "ikke ser så ofte på min pensionsplan, for den er ikke lige så stor som Deres er, guvernør."

Immigration
For det andet havde Obama det lidt nemmere end Romney i den forstand, at flere af de stillede spørgsmål fra publikum til en vis grad var i præsidentens favør. Spørgsmål om ligeløn, våbenkontrol og politikken over for illegale indvandrere, der "bidrager til samfundet" spillede nydeligt sammen med traditionelle demokratiske mærkesager - også selv om Obama havde svært ved at forklare, hvorfor han ikke havde skubbet på for at få gennemført en
egentlig reform af USA's immigrationslove.

Til gengæld scorede Obama ifølge de fleste kommentatorer højt, da han flere gange henviste til Romneys anprisninger af staten Arizonas skrappe indvandringspolitik, som Romney har kaldt for et "nationalt ideal". Disse love er særdeles upopulære i den hastigt voksende skare af spansktalende vælgere, lige som præsidenten henviste til Romneys forslag om "selvdeportering" - at indvandrere, der er i USA illegalt selv bør vælge at rejse hjem og så søge om at komme tilbage på lovlig vis.

Romney vandt på økonomien igen
Mitt Romney kæmpede til gengæld aftenen igennem en brav kamp for at komme tilbage til de økonomiske kerneområder, hvor republikaneren ved, han står stærkest. Det lykkedes også flere gange, hvor Romney remsede alle de manglende resultater op fra de seneste fire år. Den høje arbejdsløshed og den enorme statsgæld, som præsidenten var ude af stand til at svare på, hvordan han ville nedbringe: "Præsidenten har forsøgt, men hans politik har ikke har fungeret," konstaterede Romney med henvisning til nationens fortsatte høje arbejdsløshed. "Det er, hvad dette valg handler om."

Som svar leverede præsidenten en lang liste over politikker, som har til formål at skabe flere job. Obama understregede også, at han ønsker at arbejde for ligeløn og for flere kvinder på arbejdsmarkedet, mens han anklagede Romney for at have planer om at fratage mange arbejdende kvinder den svangerskabsforebyggende dækning, de i dag har som en del af deres sundhedsforsikringer.

Andre afgørende øjeblikke i de tilbagevendende økonomiske diskussioner handlede om uddannelse, som begge kandidater er enige om at satse på. Præsidenten mente ikke, at hans modstander på noget tidspunkt er kommet på en plan for, hvordan de republikanske  skattelettelser skal finansieres: "Guvernør Romney taler om en fempunktsplan," lød det fra Obama. "Men guvernør Romney har ikke en fempunktsplan, han har en ét-punktsplan, der tyder på, at hans økonomiske program er bygget op omkring en eneste ide: skattelettelser og andre fordele for de rigeste amerikanere," lød det aggressivt fra præsidenten, der virkede veloplagt og i stødet til et slagsmål.

Romney skød igen og beskyldte Obama for "bevidst at miskarakterisere" modstanderens økonomiske politikker:

"Mit ønske handler om at hjælpe små virksomheder og reducere deres skatter og statslige regler. Jeg vil forenkle skattelovgivningen og sikre, at middelklassen betaler mindre. Under de seneste fire år har de været begravet, og jeg ønsker at hjælpe middelklassen. Og jeg vil ikke - jeg vil ikke under nogen omstændigheder - reducere den skatteandel, der bliver betalt af de højeste indkomster," lød det ivrigt fra Romney.

Senere målinger viste, at lige præcist denne replik var aftenens mest populære fra den tidligere guvernør, mens Obamas mest populære udsagn faldt efter det allerførste spørgsmål fra en universitetsstuderende, der ville vide, hvordan han skulle finde sig et arbejde efter studierne. Under præsidentens svar roste han den unge mand for at uddanne sig og tilføjede, at han som præsident ønsker at investere yderligere i uddannelse, og at "alle unge skal have ret til at skabe sig et bedre liv og få papir på deres kundskaber."

Det hittede hos vælgerne, der til gengæld syntes meget dårligt om de mange afbrydelser og angreb, som præsidenten også leverede. Dem var der mange af - plus appeller til ordstyreren - under en arrig meningsudveksling om de høje og stigende benzinpriser, hvor Romney anklagede præsidenten for at være ansvarlig under en længere diskussion om energiproduktion. Obama svarede flere gange, at "det er bare ikke sandt, guvernør Romney". I diskussionen, hvor de to mænd kappedes om at være "Mr. Oil" og "Mr. Coal", blev vindenergi og rene energiformer nævnt, men den globale opvarmning og klimaet til gengæld forbigået i total tavshed.

Obamas sejr var ikke knusende
Imidlertid er det værd at bemærke sig, at omend Obama vandt debatten, så vandt præsidenten langt fra lige så overvældende som Romney gjorde i den første debat (67-25 procent). Og at det på flere politikområder enten stod lige eller endte med en overvægt til den republikanske udfordrer.

Ifølge CNN's post election numbers, der kom ud en time efter debattens slutning, mente 46 procent af vælgerne, at Obama havde vundet, mod 39 procent i Romneys favør.

En anden måling foretaget af CBS også blandt vælgere, som endnu ikke har bestemt sig for, hvor krydset skal sættes, viste, at 37 procent mente, at Obama havde vundet, mens 30 procent pegede på Romney. Hele 33 procent så debatten som lige.

Ved siden af den generelle måling havde CNN også forsamlet en fokusgruppe af vælgere fra den afgørende svingstat Ohio, som ikke havde besluttet sig. Her sagde 14 af de forsamlede vælgere, at Obama havde vundet. Seks valgte Romney, og 15 mente, at debatten havde været lige. På økonomien endte Romney imidlertid fortsat solidt i front efter debatten.

Endelig havde CNN to timer efter debatten en større, videnskabeligt funderet meningsmåling, der viser, at 58 procent af vælgerne fortsat mener, at Romney vil være bedst til at håndtere USA's økonomi, mens blot 40 procent peger på Obama som den bedste. På spørgsmålet om, hvilken af kandidaterne der vil være i stand til at nedbringe den kolossale offentlige gæld, svarede hele 59 procent, at den republikanske kandidat var deres favorit, mens 36 procent har mere tiltro til præsidenten.

Publikum havde også et par spørgsmål om udenrigspolitik, et emne, der ikke var inkluderet i den første debat.

Under den del af debatten understregede Romney, dels at han "ikke er George W. Bush," dels at en af ​hans udenrigspolitiske prioriteter er at "sætte hårdt imod hårdt over for Kina". Den republikanske kandidat har flere gange bebudet, at han på sin første dag som præsident agter at benævne Kina som en valutamanipulator.

Det sidste havde præsidenten absolut ingen tiltro til:
"Guvernør Romney, De er den sidste person, der vil være hård over for Kina," sagde Obama og henviste til sin egen beslutning om at indføre en afgift på kinesisk fremstillede bildæk, der har til formål at stoppe unfair handelspraksis; en politik, som præsidenten fremhævede, fører til nyoprettede arbejdspladser i USA. På spørgsmålet om Bush gjorde Obama sig lystig over en række områder, hvor Bush ifølge præsidenten lå til venstre for Romney, blandt andet har Bush "aldrig foreslået at fjerne den økonomiske støtte til Planned Parenthood (en organisation, der støtter lavindkomstfamilier med familieplanlægning, og som republikanerne gerne vil fjerne de offentlige tilskud til, men som demokraterne støtter, red.)".

Rykkede debatten?
Det store spørgsmål, der står tilbage efter debat nummer to, er imidlertid: Rykkede den noget ved det, der ender som slutresultatet. Og det er langt fra sikkert. Begge sider hævdede med overbevisning, at deres kandidat havde vundet, og der er nu kun omkring 7 procent af vælgerne, der ikke har besluttet sig.

Men begge sider kan være tilfredse med en vis ret. For omend demokraterne kan ånde lettet op over, at deres kandidat, præsidenten, ikke bare er vendt tilbage fra de skindøde, men også tog prisen hjem som anden rundes mest livlige og aggressive debattør, så viste mange målinger som nævnt, at Romney fortsat har overtaget, når det gælder vælgernes tiltro til håndteringen af økonomien, der er og bliver valgets centrale emne. De kommende dages målinger vil vise, om demokraterne har vundet momentum, eller om Romney vil fortsætte sin stille fremgang.

Den tredje og sidste direkte diskussion mellem de to kandidater - den mest elitære og traditionelt mindst sete - handler om USA's udenrigspolitik og finder sted på mandag 22. oktober i Florida. Her er det CBS-veteran Bob Schieffer, der modererer.

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC og blogger på facebook.com/usanu.dk

Forrige artikel Vilhelmsen valgte væksten Vilhelmsen valgte væksten Næste artikel Dam: Eltog kommer før nye veje Dam: Eltog kommer før nye veje