Nyt fondsstøttet akademi skal lære ungdomspolitikere om grøn omstilling

Med en bevilling fra Tuborgfondet og KR Foundation lancerer Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse og Rådet for Grøn Omstilling i dag projekt Grønt Akademi, for de aktive i ungdomspartierne.

Fremtidens beslutningstagere skal stå på et stærkere fundament, når det gælder klima og miljø. Det er tankegangen bag et nyt grønt akademi, som er rettet mod medlemmerne i de politiske ungdomsorganisationer.

Bag akademiet står Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse og Rådet for Grøn Omstilling. Finansieringen sørger KR Foundation og Tuborgfondet for. De har skudt henholdsvis en halv million og to millioner kroner i det grønne akademi.

Tæt kendskab til de politiske unge

Til at lede Grønt akademi i det daglige har Danmarks Naturfredningsforening ansat 34-årige Mads Brenøe. Han kommer fra en stilling som souschef i Venstres medietjeneste og har tidligere haft flere tillidsposter i Venstres Ungdom.

Nu skal han stå for at lave weekendseminarer, events og uddannelsesaktiviteter om grøn omstilling, målrettet de unge i ungdomspartierne.

”Uanset, hvilken politisk overbevisning, man måtte have, er der i den grad brug for solide og politiske svar på, hvordan vi skal gennemføre den grønne omstilling,” siger Mads Brenøe.

”Der er forskel på at være VUer og SFUer, men jeg tror på, vi bliver klogere af at lytte mere til hinanden i den her debat og klogere af at høre på nogen, der ved mere end os selv,” siger han, men afviser, at målet med det grønne akademi er, at de unge politikere skal blive mere enige eller mere pragmatiske.

”Målet er, at de unge skal blive bedre fagligt klædt på til at deltage i debatterne, og at fagfolk kan komme med deres viden og indsigt,” siger han.

Fond fremhæver bred politisk forankring

Den brede politiske forankring af klimasagen bliver også fremhævet af KR Foundations' programchef Rosa Klitgaard Andersen:

”Klima er en dagsorden, som optager befolkningen på tværs af politiske skel, og vi står over for en massiv omstilling af alle sektorer, samfundsøkonomien og vores forbrug for at realisere klimalovens ambitioner. Det er afgørende, at fremtidens beslutningstagere er klædt bedst muligt på til at skabe og understøtte de bedste og mest bæredygtige løsninger,” udtaler hun i forbindelse med lanceringen af det nye samarbejde.   

Med midler fra KR Foundation og Tuborgfondet er det klimapolitiske projekt indirekte forankret i to af Danmarks største erhvervsdynastier, nemlig Carlsbergfamilien og Velux. Den kobling bekymrer dog ikke den kommende programleder Mads Brenøe :

”Jeg mener jo, at erhvervslivet spiller en lige så stor rolle som civilsamfundet, for at vi kan komme i mål med den grønne omstilling. Derfor er det fuldt afgørende, at erhvervslivet også engagerer sig i den her klimakamp og er helt fremme med at komme på løsninger. Så de to ting hænger sammen. Et stærkt grønt civilsamfund er forudsætningen for et erhvervsliv, der også trækker i den grønne retning,” siger han.  

Bedre dialog med nye generationer

I Rådet for Grøn Omstilling har direktør Bjarke Møller selv tidligere været med til at stifte Europaakademiet hos Tænketanken Europa. Han ser frem til at styrke den grønne idédebat i Danmark gennem det nye grønne akademi. 

”De sammensatte klima- og naturkriser er ekstremt svære at løse, og det er vigtigt at føre en åben, undersøgende og faktabaseret dialog med den næste generation af beslutningstagere om, hvordan de kan tackles,” udtaler han.

Også Dyrenes Beskyttelse har store forventninger til projektet. 

”Den grønne omstilling er vor tids største udfordring. Derfor glæder det mig, at vi nu kan søsætte projektet Grønt Akademi, så vi kan engagere unge, nuværende og fremtidige politikere på tværs af det politiske spektrum i bæredygtighedstemaer som dyrevelfærd, natur og klima,” siger direktør Britta Riis i pressemeddelelsen.

Grønt akademi går i luften med de første aktiviteter i løbet af efteråret.

Forrige artikel Fra statsministerdrømme til baglandsuro: Her er sagerne, der plager Pape Fra statsministerdrømme til baglandsuro: Her er sagerne, der plager Pape Næste artikel Grønland sidder på et koldt skatkammer Grønland sidder på et koldt skatkammer